30 процента са на обратното мнение, а останалите се колебаятq показват данни от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл".

Това е втората част от резултатите от експресния сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните.

Сондажът е независим от външно финансиране; максималното стандартно отклонение е с 3.5 при 50 процента дялове, отбелязват от агенцията. Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, посочват от агенцията.

Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62 процента приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33 процента смятат, че преговорите с него са излишни. В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията, смятат от "Галъп интернешънъл".

Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение - 93 процента. Радикални позиции като тези на вицепремиера Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа - 71 процента и т.н.

Мнозинство от българите - 53 процента, смята че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната.

Общо 34 процента от запитаните /близо 1.9 милиона души/ пък смятат, че е по-скоро вероятно /28 процента/ или е много вероятно /6 процента/ в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт - общо 63 процента казват, че това е малко вероятно /44 процента/ или и е изключено /19 процента/, а останалите се колебаят.

На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика, посочват още от агенцията.