Протест на ВМРО поиска оставката на енергийния министър Андрей Живков и закриване на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ заради "спекулативно високите цени на тока". Той се проведе пред Министерството на енергетиката под звуците на "Тих бял Дунав", "Вятър ечи", "Стани, стани, юнак балкански". Имаше плакати "мафия", призиви за оставки.

Напрежението на протеста ескалира, след като недоволните опитаха да нахлуят в сградата на министерството.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки увери представителите на жандармерията, че протестът не е срещу тях, а срещу политиката на безхаберие в сферата на енергетиката, срещу спекулативния скок и на горивата, и на стоките от първа необходимост, обясниха организаторите.

"Хората, които твърдяха, че ще управляват по-добре без нас, всъщност гониха кой къде ще бъде назначен и изпуснаха изобщо темата. Резултатът е такъв, какъвто го виждате - малко над 80 лева грубо беше цената на мегаватчас електроенергия, когато ние бяхме част от управлението, сега е 244,75 лева", коментира пред медиите Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО.

Сегашното управление не може да се оправи с проблема и така не може да продължава, смята представителят на ВМРО.

"В понеделник ще заведем иск пред съда на Европейския съюз и ще кажем, че това е тежка дискриминация", съобщи също Джамбазки във връзка с т.нар Зелена сделка. "Ще поискаме мораториум върху износа на енергия, както и замразяване на цената на въглеродните емисии", добави той.

От ВМРО обявиха, че преминават към гражданско неподчинение, а протестните им действия ще се изразяват и в блокират основни пътни артерии в страната.

"От ВМРО сме готови да затворим всички магистрали, гранични пунктове, за да защитим интересите на гражданите", каза Юлиан Ангелов.

Призоваваме президента да "натисне" служебните министри да започнат да си гледат работата, настоя той.

По-рано днес ДАНС и МВР влязоха в Комисията за енергийно регулиране и енергийната борса (КЕВР). Иззети са документи. Вероятно тази проверка е свързана и с акцията от август, когато отново органите влязоха в държавни енергийни дружества заради драстично по-високите цени на тока на свободния пазар.