Граждани се събраха пред Руската църква "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници.

Вярващите запалиха свещи и оставиха цветя пред входа на храма, както и пред криптата, където е гробът на Свети Серафим Чудотворец. Други коленичиха на жълтите павета със свещи в ръка. Миряните поискаха църквата да бъде отворена, а движението по бул. "Цар Освободител" в района до храма и Военния клуб беше блокирано, информира БТА.

Православните, хванати за ръце, обиколиха храма, а на тротоара бе отслужен молебен за отваряне на църквата. Даден бе 24-часов ултиматум църквата да бъде отворена и в нея да служат български и руски свещеници.

Светият синод ще разгледа въпроса на следващото си заседание, съобщи неговият говорител и Старозагорски митрополит Киприан.

Говорителят на Синода напомни, че Светият синод е съборен орган и затова "всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод". С такива изявления излязоха преди ден двама владици - Русенският и Видинският.

Русенският митрополит Наум заяви, че храмът е българска собственост и софийският митрополит Неофит трябва да разпореди веднага да го отворят. Видинският Даниил пък изрази огорчение от изгонването на руските свещеници.

Още снимки от протеста пред храма "Св. Николай Чудотворец" вижте тук >>

Пред Руската църква, освен много граждани, се появиха и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от партия "Възраждане", лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Симеон Славчев от партия МИР.

Костадинов се усъмни дали изобщо съществува доклад на ДАНС като мотив за изгонването на духовниците от Русия и Беларус. "Това е позор за България. Вие видели ли сте такъв доклад", обърна се той към медиите.

С призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма "Св. Николай Мирликийски" се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той обеща още в първия ден от новата седмица да има внесена законодателна промяна, която да позволи българската държава да финансира допълнително храма.

Снимка: БТА

Руската църква да бъде отворена, настоя Пеевски.

Поводът е заключването на храма в края на седмицата след отпътуването на тримата руски свещеници и призива на Русенския митрополит Наум, който смята, че храмът незабавно трябва да отвори и че заключването му от странични лица е недопустимо. Русенският владика настоя Софийският митрополит, който е патриарх Неофит, веднага да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него. 

Снимка: Булфото

Пеевски от своя страна обеща държавата да осигури финансовата подкрепа храмът отново да заработи още в началото на новата седмица.

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма", заяви депутатът от ДПС.

Снимка: БТА

"Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите.", обърна се и той към Неофит.

Снимка: БТА

В петък посолството на Русия в България бе съобщено, че Руската църква в София ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ). От мисията отрекоха заключването да е по нареждане на посланик Елеонора Митрофанова, като обясниха, че просто няма свещеници, които да служат там след изгонването на предстоятеля на Руската православна църква в София, архимандрит Васиан и двамата беларуски свещеници. ДАНС ги експулсира за няколко часа с аргумента, че дейността им е заплаха за националната сигурност и обслужват геополитическите интереси на Москва.

Снимка: Булфото