Сега ще лъсне отношението на политиците към хората. Пропорционалната система възпроизвежда едни и същи хора в едни и същи конфигурации, допълни Йорданов.

Тази сутрин Цветан Цветанов от ГЕРБ даде отново сигнал, че трите точки от референдума, който инициирахте, ще бъдат разгледани в парламента, което е и волята на 2 500 000 души. Ще се откажете ли от търсене на гражданските си права пред Народното събрание?

Думи от рода "ние ще го направим", "ние го подкрепяме", "ние няма да излъжем хората", сме ги чували и ще ги чуваме постоянно, включително и за референдума. Докато не се внесе закона за разглеждане ще си стоим пред парламента. После като го внесат депутатите имат два месеца, за да мине законопроектът през комисии и се разглежда в пленарна зала. Не става въпрос само за мажоритарния вот, трябва да намалят субсидията на 1 лев, както поискаха хората и да направят задължително гласуването и за референдумите, не само за изборите.

Изразихте предположението, че останалите политически сили освен ГЕРБ няма да са съгласни с чист мажоритарен вот. Защо, според вас, мажоритарният вот е по-добрият?

Първо да видим всички останали политически сили в парламента как ще гласуват. Защото предполагам, че може да има нормални хора и сред тях. Да приемем, че надеждата умира последна. Да приемем, че ГЕРБ го внесат, ако приемем, че групата на Марешки, която внесе почти същите въпроси, не се изметне, предполагам, че може да има и други разумни депутати, които могат да гласуват правилно, то това е добрият вариант. Лошият вариант, е на политиците да им лъсне отношението към избирателите. Ясно е, че мнението на избирателя за политиците няма никакво значение. Не мога да разбера как някаква мизерна групичка влязла с 300 000 гласа накуп общо от три формации има наглостта да се изправи и да каже 2 500 000 гласа не съществуват и не са важни. Ако имат наглостта да направят това, тогава ще си понесат последствията тези в парламента.

А що се отнася до това дали мажоритарният вот е по-добър или не... Първо, ние 27 години сме с пропорционална система и тя не работи или работи отвратително или работи за тези, които са в парламента, т.е. те се възпроизвеждат по един и същи начин, едни и същи хора в едни и същи конфигурации. Последният парламент е копие на предишния без някакви реформатори, с тях или без тях ГЕРБ ще управляват с Патриотичния фронт по един и същи начин. Второ, при мажоритарния вот самите партии ще бъдат принудени да извадят по-качествени хора, защото тогава от един избирателен район ще влиза само един човек и те не могат да си позволят да набутат 5-6 човека неизвестни и некадърни, а ще бъдат принудени да търсят качествени хора, които да се състезават с други такива независимо дали ще са от друга от партия или независими. Освен това мажоритарният вот е спирачка срещу всякакви етнически партии и крайни национализми. Няма държава в Европа, в която да има този проблем, който ние сме имали с ДПС или с патриотарите.

Последните избори във Франция са блестящо доказателство как крайната десница бива поставена на мястото й, когато има мажоритарен вот, защото цялото общество се обединява срещу нещо, което е по-лошо. Ако ние имаме мажоритарен вот етническите партии няма да имат тази тежест, която имат в момента най-малкото ще вкарат по-малко депутати. Същото важи и за така наречените български националисти, които са огледалното лице на БСП. И двете са еднакво гнили.

Не очаквахте ли на площада да излязат повече хора, имайки предвид гласувалите със "за" на референдума?

Получаваме подкрепа не само от Лондон, а и от други българи в чужбина. В България започнаха да се организират протести и по другите градове, освен в столицата. Днес има в няколко областни града. Това колко хора са пред Народното събрание е личен избор. Слави не е казвал никога, че кани всички, които го подкрепят с него пред парламента. Той каза излизам сам, който иска да дойде. Аз не искам да се правя на обиден, всеки решава как да защити правата си. Аз съм убеден, че тези 2 500 000, които гласуваха, ако има избори, пак биха гласували по същия начин. Но желанието да излезеш с лицето си пред парламента и да протестираш активно, е друго нещо.

Нашите протести пред парламента се гледат по интернет, като само на един сайт имаше 150 000 гледания директно. Което показва, че тези 150 000 души се интересуват от това, което се случва. Да не говоря, че една голяма част е по-логично да са с "Да" за случващото се, след като в 16,00 часа, в работен ден, гледат какво става пред парламента. Т.е. формата ни на подкрепа е различна, живеем вече в друго общество - в интернет хората изразяват мнението си.

Всеки, който е гласувал на референдума може да си зададе въпроса аз правилно ли постъпвам и как да си защитя правата? Ясно е, че политиците ни смятат за нищо, те се изплюват върху хората. Аз, ако някой тръгне да ме плюе, реагирам по-активно, друг явно не. Не е необходимо да се дойде пред парламента може да се отиде пред общината или по някакъв друг начин да се изрази несъгласие.