Първият опит за голям дебат преди балотажа за София пропадна. Това стана ясно от съобщение на предизборния щаб на ГЕРБ и СДС.

В началото на седмицата двете политически сили, които издигнаха Йорданка Фандъкова за четвърти мандат в София, предложиха на претендента Мая Манолова да се изправят очи в очи "на неутрална територия" и заедно с екипите си. Още същия ден независимият кандидат даде съгласие, но при условие сблъсъкът да е единствено между двете - лидерки, без участие на представители от щабовете.

В резултат от ГЕРБ/СДС преди минути разпространиха следното изявление:

Предизборният щаб на ГЕРБ-София и партньорите ни от СДС-София отправихме покана за дебат преди балотажа тази неделя между кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, заедно с техните екипи по важни теми за развитието на София. Категорично изразихме позиция, че дебатът трябва да се проведе на неутрална територия и с възможност да бъде отразен от всички медии, които искат това. Получихме покана за организирането му от БНТ, които поеха ангажимента да организират и да осигурят достъп на останалите медии. Обществената медия е естествен домакин на този дебат.

Г-жа Мая Манолова отказа участие в дебата за София, който предложихме, и който обществената медия беше готова да организира. Г-жа Манолова продължава да крие както лицата на хората, които стоят зад нея, така и произхода на средствата, с които финансира кампанията си. Това са много важни въпроси, от които тя продължава да бяга и не дава отговори.

Категорични сме, че вече е време, заедно с кандидатите за кмет, да дебатират и екипите им, които ще носят отговорност за изпълнение на предизборните програми.

Освен двете предложения - от ГЕРБ и СДС за сблъсък на екипите, и на Мая Манолова - за лидерски спор, в началото на тази седмица "Спаси София" даде трети вариант - дебат с водещ Борис Бонев. Очаква се от щаба на Йорданка Фандъкова да оспорят независимостта на подобен формат заради публичните симпатии, които Манолова изразява към кампанията на Бонев.