При Йорданка Фандъкова вотът е почти изцяло изграден от привърженици на ГЕРБ, при Мая Манолова, обратно, партийният вот на БСП е около една втора, а останалите са предимно привърженици на нови, протестни, малки формации или дистанцирани от политиката хора. Любопитно е, че и Фандъкова, и Манолова, както и Борислав Игнатов, и Борис Бонев имат подчертано "женски" вот. "По-мъжки" е той при Ангел Джамбазки и особено при Волен Сидеров.

Това показват данни на "Галъп интернешънъл" за демографията на вота в София. Изводът на социолозите е, че и двете кандидатки по-скоро са успели да влязат в очаквания профил - на партиен кандидат и на кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Преимуществено млади хора са подкрепили Борис Бонев - очевидно в негово лице са открили възможност за протестно гласуване срещу статуквото, коментират от "Галъп". Една трета от вота за Бонев идва от групата на 18-30-годишните. Средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14 на сто.

Наред с всички останали, и при Фандъкова, и при Манолова личи осезаем дял на гласували пенсионери - между една пета и една четвърт от вота им. Явно, и "сини", и "червени" имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София, отбелязват анализаторите и допълват, че това е и отличителната черта на столицата - докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено "червен".

Най-активните в икономически план възрасти подкрепят кандидати от типа на Бонев и Борислав Игнатов. Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е - по традиция за това политическо пространство - в по-голяма степен представен сред най-образованите групи.

Според анализаторите Йорданка Фандъкова явно взима поне 70 000 гласа по-малко в сравнение с кметските избори в София през 2011 и 2015 г. - тогава тя имаше около и над 240 хиляди гласа. Сега - по предварителни изчисления - гласовете ще се окажат около 170 хиляди, при около 130 хиляди за Манолова, посочват от "Галъп".

Междувременно Централната избирателна комисия публикува данни за местния вот в София към 13 часа при обработени 45.94 на сто секционни протоколи в OИК.

Според информацията Йорданка Фандъкова получава 69 733 или 36.68 на сто, а Мая Манолова 51 995 гласа, което е 27.35 на сто от преброените бюлетини.

Кандидатите за кмет Борислав Игнатов и Борис Бонев са съответно с 12.46 процента и 10.89 процента. Ангел Джамбазки получава 7 338 гласа или 3,86 на сто от преброените към момента бюлетини.