Комисията по бюджет и финанси прие и на второ четене промените в Закона за хазарта. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Измененията бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти, или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз.

В срок до 30 дни от влизане в сила на закона организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до момента.

За поправките гласуваха 12 от членовете на комисията от ГЕРБ и "Обединени патриоти". От БСП се въздържаха при гласуването с мотива, че нямат 100% гаранции, че няма да последват множество съдебни искове срещу държавата от страна както на досегашните частни оператори, но и от страна на техните партньори в цялата страна, които имат сключени дългосрочни договори за работа.

"Основният ни аргумент е, че няма 100% гаранция, че при евентуални искове няма да пострада бюджетът. Няма кой да ни даде тази гаранции, защото ще е резултат от съдебни процедури. Нямаме право да поемаме такива рискове. Вие имате достатъчно гласове, поемете си риска и гласувайте", обърна се Румен Гечев към управляващото мнозинство в залата.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че е направено детайлно проучване на съдебните практики в други държави, където хазартът или е изцяло държавна дейност, или определени игри са монополизирани.

"Има доста депа по този казус срещу различни държави, по отношение на това, че една или друга държава е възлагала само на един държавен оператор хазартни дейности. В Испания целият хазарт е държавен, при други държави само някои игри. Абсолютно всички решения на Европейския съд са потвърждавали правото на всяка държава да го направи, въпреки че може да противоречи на договора за ЕС", каза Стоянова.

По отношение на притесненията, че освен на правото на ЕС, тези промени противоречат и на българската конституция, тя заяви, че има решение на Конституционния съд, което казва, че могат да се ограничават определени стопански свободи, когато са в полза на обществото.

Тя очаква промените в Закона за хазарта да влязат за окончателно гласуване в пленарна зала следващата седмица, а три дни след обнародване в Държавен вестник текстовете започват да действат и частните оператори остават без лиценз за организиране на лотарийни игри.

Друга промяна, приета днес в комисия, е забраната да се продават талони навсякъде, както е сега, предава БНР. Само обектите на Спортния тотализатор ще имат право да разпространяват лото игри, а самите те няма да могат да се намират на по-малко от 300 метра до училища и детски градини.

Главният изпълителен директор на Държавния спортен тотализатор Дамян Дамянов обаче заяви, че това може да се окаже нерентабилно за дружеството, тъй като в момента то поддържа само 550 свои обекта, а е сключило договор за външни услуги с други над 1000, откъдето идва основната печалба на тотализатора.

"От тази външна мрежа реализирахме 24 млн. лв. приходи за 2019 г. Става въпрос за контрагенти, с които имаме договор - например "Български пощи", "Табак маркет" и други малки магазинчета в страната, които са достъпни за абсолютно всички", коментира Дамян Дамянов. Според него много обекти са били закрити през 2016-2017 г., тъй като са доказани като нерентабилни и откриването на нови ще повиши разходите на дружеството за издръжка - наем, заплати и т.н.

"Биха се увеличили разходите за издръжка и ще намалеят отчисленията, които правим към принципала" (Министерството на спорта - бел. Ред.), добави той.

От БСП предложиха рекламата на хазартните игри да бъде изцяло забранена, което ще помогне в портиводействието на хазартната зависимост. Представителите на няколко спортни асоциации и зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов бяха на противоположно мнение. Те настояват за баланс между ограничаване на вредното въздействие на хазарта и икономическия интерес, който ще подпомага спорта.

Затова ГЕРБ и Обединените патриоти отхвърлиха искането на БСП, но въведоха ново ограничение за държавната лотария, която след гласуването на текстовете в пленарната зала и обнародването им в Държавен вестник ще държи монопола в сектора. Това ново ограничение е да не се продават лотарийни талони в пунктове, които не са стопанисвани от спортния тотализатор.

"Нека забраната за непряка реклама да я обсъдим на по-късен етап, за да решим сега тежкия проблем. При следващата промяна на закона, след като се стабилизира Спортния тотализатор, ще подготвим нови промени, където да има и забрана за непряката реклама. Темата е взривоопасна и едни такива резки промени с тотално ограничаване биха донесли по-скоро вреда на спорта от една страна и трудно поемане на тези лотарийни дейности от страна на Спортния тотализатор", каза Валери Симеонов.

Той обаче заяви, че иска да забрани тотално масовия хазарт в страната и казина и бинго зали да има само в курортите и по граничните зони. "Казината са прекалено много, бинго залите са прекалено много. Тези форми на залагания трябва да са ограничени по границите и в големите курорти", каза Симеонов.