Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация в защита на независимостта на държавното обвинение в разгара на задочния конфликт между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от последната седмица. В нея се казва, че става дума за твърдения за "нарушаване на Конституцията и отказ на прокуратурата да изпълнява законно установените си правомощия и обслужване на политически интереси".

Репликите на Радев и Борисов бяха по повод разследването на прокуратурата за търговия с влияние срещу бизнесмена Пламен Бобоков. От държавното обвинение вече няколко пъти публикуваха кореспонденцията на Бобоков с различни хора, сред които основно президентският секретар по антикорупция Пламен Узунов.

В последните огласени чатове обаче беше замесен и лично държавният глава - стана ясно, че бизнесменът е писал и на него, но отговорите бяха заличени. По този повод Радев призова прокуратурата да публикува пълните разговори между него и бизнесмена и заяви, че "тя подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

Междувременно Бобоков сам показа своя комуникация с премиера, заради което той бе призован на разпит като свидетел. На излизане Борисов заявия: "За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа".

По този повод прокурорската колегия кадровиците няма да допуснат прокуратурата да бъде въвлечена в институционални и политически противопоставяния.

"За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи", изтъкват членовете на ПК на ВСС.

В декларацията се заявява още, че в противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към магистратите, както и в нарушение на основни демократични принципи, без факти и доказателства продължават да се отправят квалификации и твърдения, свързани с дейността на прокуратурата и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.

Ако има факти и доказателства срещу прокурори, които нарушават конституционните си правомощия, пишат кадровиците, то трябва да бъде сезиран Инспекторатът към ВСС.

Декларацията завършва с думите, че колегията изразява категоричната си подкрепа за прокуратурата и призовава съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.