Покана за разговор като заподозрян по чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония в разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път е получил председателят на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски, съобщава кореспондентът на БТА в Северна Македония.

Георгиевски трябва да се яви в прокуратурата в Битоля в петък. Самият той няма повече информация за причините, по които е заподозрян по чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония, който се отнася тъкмо до "разпространение на материали с расистки или ксенофобски характер в писмен вид, чрез снимка, запис или представяне на идея или теория, която предлага, представя или подтиква към омраза, дискриминация или насилие, против лице или група въз основа на раса, цвят на кожата национално или етническо потекло или вероизповедание". Наказанието по този член от Наказателния кодекс на Северна Македония, по който Георгиевски е заподозрян, е "затвор от една до пет години".

Още през май тази година, месец след откриването на центъра на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, на своята фейсбук страница от партия "Левица" написаха, че са сезирали прокуратурата в Битоля срещу Любчо Георгиевски.

В публикацията на политическата партия се посочва, че обвиняват Георгиевски в извършване на престъпления, като "излагане на присмех на македонския народ, подбуждане на омраза, раздори или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа".

В качеството му на председател на Сдружението (Културен център "Иван Михайлов"-Битоля) умишлено е използвал помещенията на клуба за публикуване на цитат "в голям формат на Ванчо (Иван) Михайлов с обиден език с цел провокиране, отричане и осмиване на македонския народ".

От "Левица" обвиняват Георгиевски и за "дискриминационно съдържание на публикуван статус във Фейсбук (не се уточнява кой е статусът), с който предизвиква "пламенно чувство на омраза и нетърпимост, пряко обижда и омаловажава македонския народ и държава, като налага границите на приемственост на македонския народ от 1945 година и пренебрегвайки вековното му съществуване преди това", написаха на фейсбук страницата си от "Левица".

Българският клуб трябваше да смени името си по настояване на македонските власти. Ако не го направи, през февруари ще бъде заличен от Централния регистър. Законът в Скопие предвижда и глоба до 10 000 евро.