Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно производство по повод записа от партийното събрание на "Продължаваме промяната", огласен на 26 май 2023 от Радостин Василев на пресконференция. Това съобщиха от прокуратурата, предаде БТА.

При огласяването на аудиото Василев заяви, че е от онлайн заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", след което напусна партията.

По време на пресконференцията Василев заяви, че записът е от 21 май, неделя. След това прокуратурата бе сезирана и започна проверка за престъпления против републиката.

В постановлението наблюдаващият прокурор е записал, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление.

По този повод от "Възраждане" съобщиха, че ще обжалват отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигнала им за съдържащото се в изтеклия в медиите аудиозапис. От партията обявиха, че не приемат мотивите в постановлението на наблюдаващия прокурор, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер по Наказателния кодекс, съобщава БНР.

В аудиото се чуваха гласовете на Кирил Петков и Асен Василев да обсъждат с колегите си от партията, че назначенията в службите са одобрени от посолствата, както и че готвят чистка в министерства и агенции. На записа се чуваше как Кирил Петков обяснява, че ще "изперат" Бойко Борисов, а председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е готова да заобиколи правилата за еврозоната за нас.

Говореше се още, че ще има правителство, докато Бойко Борисов се страхува от тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Чу се и признанието на Петков, че ПП и ДБ заедно не могат да съберат повече от 10% на избори и затова са направили "ала бала с президента", както и намерението им да проведат местните избори със свое МВР.

В разпространението на записа през пролетта от ПП, ДБ и ГЕРБ съзряха опит да бъде провалено формирането на бъдещо ротационно правителство. За ПП-ДБ това беше шантаж и активно мероприятие, което да провали бъдещия кабинет. Преговорите пък бяха замразени от ГЕРБ почти веднага след огласяването на записа, макар и за кратко.

"На този запис няма нито една дума, зад която аз не бих застанал. Отрязани са определени части от мои изказвания, като съгласуването за службите или промените в държавната администрация, но абсолютно заставам зад думите си", заяви тогава Асен Василев. А лидерът на ДБ Христо Иванов нарече огласеното аудио го нарече "жълтаж" и отрече да е водил разговори за имунитета на Борисов.

Впоследствие опозицията и президентът Румен Радев неведнъж през последните месеци публично заявяваха, че сценарият от "оня запис" вече се изпълнява от участниците в управлението.