4-часовият запис всички трябва да го чуят, за да видят, че няма коалиция, няма договорки и това е тежко решение - да приемем човек от ГЕРБ, за да тръгне страната. На този запис няма нито една дума, зад която аз не бих застанал. Отрязани са определени части от мои изказвания, като съгласуването за службите или промените в държавната администрация, но абсолютно заставам зад думите си. Това заяви в предаването "На фокус" по Нова телевизия съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

По думите му, преговорите ще продължат, когато е възможно, а академик Николай Денков е оторизиран да ги води. 

"Ситуацията е, че всеки има ясни позиции, които са доста различни. За да тръгне държавата и да има правителство, предложихме кабинет на малцинството още преди първия мандат. Властта за нас не е самоцел. Властта е, за да могат да се свършат полезни неща за страната - Еврозоната, Шенген, почистване на правосъдната система", обясни Василев.

От записите, според него, не излиза нещо, което не се е знаело от избирателите, или от ГЕРБ.

"Цялата мелодрама, която се опитва да се развие около това нещо, може би е с цел да се извади някакво предимство в преговорния процес. Ако отстъпките са, за да се отмразят някакви преговори, такива не трябва да има. Ако са, за да се направи нещо полезно за страната и те не пристъпват това, което сме обещали на нашите избиратели, това е в ръцете на академик Денков да говори", смята съпредседателят на ПП. 

Запитан дали трябва да се промени ротацията и Мария Габриел да е премиер в първите 9 месеца, Асен Василев каза, че личното му мнение е, че не трябва.

Той допълни, че е очаквал да има атака срещу кабинет с втория мандат и опитите за съставянето му.

"Очаквах да има атака срещу опита за съставяне на правителство с ГЕРБ-СДС, защото има много силни интереси, които искат то да не се състои. Това са интересите, които ни докараха до това да сме най-бедната държава в Европа и да не сме пълноправен член на ЕС. Намерили са член, излязъл е запис чрез него, иначе щеше да е през някоя от жълтите медии. В България службите се занимават с интриги, не със защита", коментира съпредседателят на ПП.

"Представете си компютрите на едно министерство да се използват като плацдарм за хакерски атаки и проникване от Русия към партньорските служби. Как с тези служби се влиза в Шенген? Те не могат да хванат финансово разузнаване, милиони, изтеглени на каса. "Наши хора" означава хора, на които имаме доверие и те са одобрени от партньорските служби, които е необходимо условие, записано в закона. Никой не е одобрявал нищо, става дума за съгласуване от партньорите ни от съюзите, в които участваме. Важните решения се вземат от нас и се консултират. България взема сама решения за себе си, но водим колективна политика", категоричен бе Василев.

Той потвърди, че ПП искат да сменят състава на всички служби в страната, както е направил президентът чрез служебното правителство.

"Има дълбоко проникване на руски интереси в нашата система за сигурност. В момента се провежда политика на отдалечаване на България от ЕС и от НАТО. Имали сме разговори, че трябва да се промени закона за държавните служители и част от директорите на дирекции да се сменят с политическия кабинет, не само PR-ите. Когато някой се опитва да заобиколи закона с фалшив болничен, за не си получи разпореждането по законен ред. Пералнята е съдебната система, ако не се почисти тя, няма да се почисти държавата", подчерта още бившият финансов министър в кабинета "Петков".