Пълна подмяна на политическия елит в Украйна - това са очакванията от утрешните предсрочни избори за Върховната рада. Украинците ще избират 450 депутати за 5-годишен мандат, минималният праг за партиите е 5%, което означава, че едва около 5 от всички 22 участващи политически фракции ще успеят да го преминат.

След близо 3 десетилетия белязани от корупция, бедност, люшкане ту към Русия, ту към Запада - украинските избиратели този път се доверяват на новите лица, предаде БНР.

Досегашният президент Петро Порошенко и неговата партия "Европейска солидарност" едва ли ще преминат 5-процентната бариера, вън от парламента са крайнолевите и крайнодесните фракции, вместо това звездата на президента Володимир Зеленски и на неговата партия "Слуга на народа" грее също толкова силно, колкото и на президентските избори, а на подкрепление идва и още една звезда от шоубизнеса - този път рок-звезда.

"Аз и екипът ми се радваме на огромна подкрепа. За следващите години имаме високи амбиции да се превърнем в "тигъра" на Източна Европа и така ще стане!" Това е щедрото обещание на новия украински президент Володимир Зеленски, изречено само преди седмица. Той говори твърдо и непоклатимо и има основание за самочувствието и увереността си.

Противно на очакванията Зеленски запази високия си рейтинг 2 месеца след началото на президентския мандат - над 70%. От популярността му се храни и неговата партия с името на сериала, в който той играеше ролята на президент - "Слуга на народа". Според проучванията на общественото мнение кандидатите на Зеленски за Върховната рада ще получат над 42% от гласовете на украинците, а вотът в неделя ще бъде продължение на изборната революция от пролетта.

Тетяна Попова е бивш министър на информацията в правителството на Арсений Яценюк, един от активистите на Майдана. И тя признава, че в момента Зеленски пише история в Украйна.

"Той наистина има подкрепа в почти всеки регион на Украйна. За първи път в историята на страната имаме президент и партия, които доминират и на изток, и на запад, и на север, и на юг", заяви Попова в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт".

Кандидатите на партията "Слуга на народа" са млади хора, неопетнени от политиката. Сред тях е и 29-годишният Роман Гришчук. Комедиен актьор и предприемач, който докато е бил студент, е работил като помощник на сцената на представленията на Володимир Зеленски. Влиза в политиката едва преди няколко седмици и обяснява защо:

"Когато се върнеш за първи път от Европа, ти се иска да заплачеш. Неотдавна със съпругата ми отидохме на почивка, имаше пенсионери от цяла Европа. А после се срещнах с украинска баба, която ми каза, че отива да събира бутилки, за да си купи хляб. Ето как отговорът на въпроса "Защо?" става очевиден. Постигнал съм нещо в моята сфера и ме боли много като гледам какво се случва. Искам да го променя".

Но въпреки огромната подкрепа партията на Зеленски има нужда от над 50% от гласовете, за да може да състави правителство сама. Коалицията е неизбежна. Но Зеленски и за това има решение. Точно както той шокира света и от актьор се превърна в президент, сега друга шоу звезда изгря на украинската политическа сцена - този път това е рок певецът Святослав Вакарчук.

В разгара на революцията през 2014-а Вакарчук наелектризира множеството на концерт в западния град Лвов като изпълни украинския химн. 5 години по-късно той вече не просто го пее и играе ролята на активист, а директно води своята кампания от сцената: "Колко от нас искат истински промени?... Колко от нас са уморени от старата политика? Много?....."

Точно преди изборите Вакарчук създаде своя партия под името "Глас", а кандидатите ѝ са свежи лица, коментира пред Тетяна Попова.

"Той има много добър екип, в който има и опитни правителствени служители, млади реформатори и почти никой от неговите кандидати не е опетнен от подозрения или обвинения в корупция. Те са млади, нови лица без история", казва тя.

Актьор и певец - очевидната формула за успех в украинската политика в този момент. И Вакарчук обещава на първо място борба с корупцията: "Трябва да отнемем на олигарсите огромната власт, която имат. Не да им вземем активите или възможността да правят бизнес, а да създадем правила за тях, които са в сила и за всички останали."

Според Тетяна Попова коалицията ще бъде съставена от три партии, към "Слуга на народа" на Зеленски и "Глас" на Вакарчук ще се присъедини и "Отечество" на лицето на Оранжевата революция.

"Партията на Юлия Тимошенко е може би най-устойчивата в украинската история. Тя е в парламента от началото на 2000 година. В нейната партия също има нови лица. Тя беше в предишния парламент, ще влезе и в следващия. Нейните кандидати също не са свързани с корупция, и то основно, защото тя не беше част от управлението в ерата след Янукович и Революцията на достойнството, и някои хора им вярват", посочва Попова

И макар Тимошенко и Вакарчук да изглеждат най-близо до властта, второто място в проучванията на общественото мнение държи проруска политическа фракция - "Опозиционна платформа - За живот" на Виктор Медведчук, който има близки връзки с руския президент Владимир Путин. Очаква се проруските кандидати да съберат най-много гласове в Източна Украйна и въпреки това подкрепата за тях е около 15% и едва ли ще играят съществена роля в управлението, твърди Тетяна Попова:

"Дори в Латвия и Литва има много проруски настроени хора и такива партии, но обикновено те не участват във формирането на правителство, не са част от коалиции. Съмнявам се, че и тук Зеленски ще работи с тях."

В 42-милионна Украйна всеки регион си има свой приоритет за изборите в неделя. На изток конфликтът в Донбас е тема номер едно.

Борис Карлов: "Живея в Иловайск, мястото, където падаха бомбите. Обстрелваха ни от всички страни, както казват бомбардираха ни "и белите, и червените". Снаряди летяха отвсякъде. Толкова е глупаво всичко, никой не очакваше подобно нещо."

Виктор: "Трябва да спрат да са алчни. Опитват се да си напълнят джобовете. Всички войни са за пари. Винаги е било така."

На запад обаче икономиката и корупцията са на преден план - а новите лица в политиката дават за някои надежда, а у други предизвикват недоверие.

Илия Паламарчук: "Ако го има само едното крило от властта, а другите ги няма, не може да заработи както трябва. Зеленски не е бог. Не е Лукашенко, например. Нали разбирате какво има предвид? Има нужда от помощ във всички сфери в държавата. Негови хора трябва да има Централната банка, в парламента. Тогава може да говорим, че страната може да работи."

Наталия Шчербан: "Партиите, които влизат в парламента, създават закони. Депутатите трябва да бъдат много по-опитни в политиката, отколкото е самият президент, който има хиляди съветници. Ръкуването с Макрон е едно, но създаването на закони, които ще действат през следващите година-две, 10-20 е сериозна работа."

Украинският президент е с ограничени правомощия - може да избира премиер, но Върховната рада го одобрява или уволнява. Украинската система е така устроена, че президентът не може да изпълни политиките си без подкрепата на правителството. След вота в неделя всички очаквания са новият украински кабинет да е на една честотна вълна с новия президент.

"Той ще поведе битка срещу корупцията и от последните му изявления разбираме, че ще работи за повече сигурност за инвеститорите", смята Тетяна Попова и допълва: "Външната политика ще е продължение на политиката на предишното управление - ще иска сближаване на Украйна с НАТО и Европейския съюз. Вече го заяви, имаше няколко срещи с Макрон. А за Русия ще се опита поне да предложи Москва да следва Минското споразумение. Но ще видим как Русия ще реагира, защото Минското споразумение зависи повече от решенията на Путин, отколкото на Украйна."

Анализаторите по света вече наричат новата политическа класа в Украйна "зелениалс" - подобно на термина милениалс, използван за родените през новото хилядолетие. След вота в неделя именно те ще заемат местата на старите политици и тогава остава да видим дали неопитността и ентусиазмът ще бъдат формулата, която ще изведе Украйна от кризата.