"Реакцията на президента беше очаквана, след като вероятно се е запознал с изтеклите записи" - това коментира в "Денят започва" по БНТ проф. Пламен Киров по повод връчването на втория мандат на ПП-ДБ и поведението на Румен Радев вчера. Според професора няма основание за импийчмънт на президента.

"За да започне процедура по импийчмънт, трябва 2/3 мнозинство в парламента, след което ще отиде в Конституционния съд, където ще катастрофира. Това е политическо говорене", обясни проф. Киров. 

Президентът изпълни Конституцията, но изрази своето мнение, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж, смята той. По думите му българският президент не е деполитизиран.

"По Конституция той само не може да участва в ръководството на партии, но може да членува в тях. Според мен всичко беше премислено, доста точно режисирано, забелязвате езика на тялото, на жестовете. Той не им подаде ръка, държа ги прави, след което "ходом марш" и излезе от залата".

Подобен е и случаят с президента Петър Стоянов и мандата на БСП през 1997 г., макар и да има различни трактовки за това какво се е случило, припомни Киров. Според него моралът не е коректив на действията на ПП-ДБ и те ще се опитат да осъществят мандата.

"Твърдо е намерението да се опита всичко, за да се получи властта, друг е въпросът дали ще успеят, тъй като размразяването на преговорите не е едностранен акт."

Според Пламен Киров вчера Атанас Атанасов е направил несполучлив опит да оправдае говоренето във връзка с шефовете на службите.

"Практиката е малко по-различна и той много добре я знае. Никоя партия, преди дойде на власт, не си позволява да уточнява с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, свързан с достъпа до класифицирана информация - както в НАТО, така и в ЕС"

"Говоренето как да прецакаш партньора си не е нормално и ми се струва, че сме паднали много ниско", посочи още конституционалистът.