Промяната на Конституцията е последното, от което България имаше нужда. Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и бивш служебен премиер.

"Спокойно можеше да си бъде такава, каквато си е. Тя е една сравнително доста прилична Конституция. Това ударно променяне е абсолютен порок. Не може основен закон за няколко месеца да се променя. Такова нещо цивилизованият свят не познава. Аз съм и омерзен от начина, по който се законодателства у нас, особено за основния закон на страната", добави Герджиков. 

Относно приетите ограничения, свързани със служебното правителство, бившият председател на Народното събрание коментира:

"Ако всички, които са изброени като възможност да бъдат посочени за служебен премиер, какво - президентът ли ще стане премиер? Това са недомислени неща! ... Не разбирам това ограничение. Защо трябва да връзваме ръцете на президента - не ми е достатъчно убедително", попита Герджиков. 

Той изказа сериозни притеснения от приетата промяна в Конституцията, позволяваща хора с двойно гражданство да бъдат избирани на държавни постове.

"Притесненията ми са, че могат чужди интереси да се наложат на нашата политическа сцена. Това е много рисково", уточни юристът.

Промените, свързани с Прокурорския съвет, проф. Герджиков определи като "изключително порочни" заради тежестта на политическата квота в него.

"Това изначално отнема възможността за безпристрастни решения. Предполага политизиране на прокуратурата, което не може да бъде положително, защото прокуратурата е част от съдебната власт", каза още той.

Според проф. Огнян Герджиков единствената промяна в Конституцията, която би подкрепил, е тази, че парламентът няма да се разпуска при липса на редовно правителство, а ще продължава да заседава до избиране на нов.