Партията на Слави Трифонов "Няма такава държава" може да има проблем с регистрацията й в съда заради името й, прогнозира пред БНР юристът, бивш служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Той отбеляза, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността, а нарушение на това изискване се съдържа още в името на самата партия.

"Няма такава държава" е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава с всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, че "няма такава държава", ми се струва силно смущаващо. И мисля, че едва ли ще получи регистрация", каза проф. Герджиков.

Той обаче допусна, че това може и да е търсен ефект за привличането на повече симпатизанти, защото "няма лоша реклама" и едно евентуално спиране от съда би могло да изиграе консолидираща роля.

Вчера Слави Трифонов учреди партията "Няма такава държава" за 20 минути. 559 делегати го избрала на лидер на новата политическа формация, а в ръководството са почти всички сценаристи от "Шоуто на Слави", без Иво Сиромахов. След учредителното събрание сега по закон предстои в тридневен срок да бъдат внесени документи за регистрация в съда. Новата формация трябва да приложи и списък с поне 2500 членове. След подаването на искането за регистрация до един месец съдът трябва да се произнесе за регистрация.