Слави Трифонов обяви в последното предаване на "Шоуто на Слави", което беше излъчено тази вечер, че създава два нови проекта - политически и телевизионен. Той не разкри повече подробности, освен че с първия ще опита да превърне в закон решенията на инициирания от него изборен референдум, а вторият ще се казва "Седем-Осми" (по името на продуцентската му компания - б.р.) и ще стартира след 15-и септември.

Ето цялото изявление на Трифонов, с което той завърши предаването:

"Уважаеми зрители, през 2002-ра година сме на 38 място по свобода на словото. 2003-2006-та става по-добре - били сме на 35-то място. А сега, през 2019-та сме на 111-то място.

И сега ще ви кажа кои държави през 2009-та са били след нас по свобода на словото, а сега са преди нас. Тоест там хората са по-свободни от нас.

Албания, Ангола, Армения, Бенин, Бразилия, Бутан, Гамбия, Гвинея, Гвинея Бисау, Грузия, Доминиканска Република, Еквадор, Ел Салвадор, Етиопия, Израел, Кения, Кот Д`ивоар, Киргизтан, Коморски острови, Косово, Лесото, Мавритания, Мозамбик, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Непал, Нигер, Перу, Сейшели, Сенегал, Сиера Леоне, Тимор-Лесте, Тунис, Украйна, Фиджи, Хърватска, Черна Гора и Южна Корея.

Става дума за свобода. Отнемане на свобода. Свободата да говориш, да се изразяваш, да имаш мнение, да имаш твоята гледна точка. Не всички гледни точки, а твоята гледна точка. И на кой му пука? Видимо на огромната част от медиите не им пука. За вас, уважаеми зрители, не знам, но на мен ми пука. На моите колеги, с които имам честта да работя - също. Българският език има думата свободен, но няма обратната дума. Може би... несвободен. Тъй като аз и моите колеги тук се чувстваме несвободни, решихме да изберем обратното на несвободен.

Затова ние напускаме Би Ти Ви. Благодарни сме на Би Ти Ви и на всички хора, с които сме работили - всички мениджъри, всички служители. За нас беше страхотно 19 годишно преживяване.

Но пред сигурността на сегашната обстановка ние избираме несигурността на свободата.

Затова ще създадем собствен телевизионен проект и ще го стартираме след 15-ти септември. Къде и как ще разберете, уважаеми зрители, сами. Вярвам в това. В момента уточняваме всички технически параметри, затова мога само да ви кажа как ще се казва този проект и кога ще стартира. Ще се казва "Седем - Осми" и ще стартира след 15-ти септември. Неговият девиз ще бъде "Силата е в истината!"

Но това не е достатъчно.

Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. С нас - българските граждани. И волята на гласувалите на законен референдум българи бе пренебрегната. Направихме всичко възможно и доказахме, че референдумът беше успешен. В съда доказахме, че ЦИК е нарушила закона и не е отчела много повече от онези липсващи 12 хиляди гласа. След това народното събрание също наруши закона, който само беше приело, и отказа да разгледа резултатите от референдума.

Ние протестирахме срещу това беззаконие и там, пред парламента, казах на политическата класа, че като не искате да ни гледате отвън ще ни гледате отвътре.

Уважаеми зрители, аз съм последователен и никога не се отказвам на средата на пътя. Затова ще създадем политически проект, който ще се казва "Няма такава държава", чрез който по законен начин всички решения на референдума ще бъдат превърнати във закон.

Уважаеми зрители, всичко което съм правил досега, беше заради вас. И всичко, което ще направя оттук нататък ще бъде отново заради вас.

За мен беше чест".

Снимка: Шоуто на Слави

На 6 май - Гергьовден, Трифонов изненадващо обяви, че шоуто му спира след 19 години в ефир. Ето какво заяви тогава той:

"Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините ѝ на отстояване. Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип е усещането за свобода. Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, ние не можем да направим повече".

Снимка: Шоуто на Слави

След предаването тази вечер водещата на новините благодари от името на bTV на Слави Трифонов за професионализма. 

Преди да обяви бъдещите си планове, последното издание на шоуто започна с целия му екип, на който той благодари от сърце и каза, че не би могъл да се справи без колегите си, които нарече семейство. Трифонов изказа благодарности и на публиката, заради която е правил предаването през всичките тези години. То премина в песни, видеокадри и разговори с гости от екипа, с които на зрителите бяха припомнени най-интересните моменти от шоуто.

Снимка: Шоуто на Слави
 

Вижте още снимки от шоуто през годините >>