Боил Банов и Вежди Рашидов бяха хората, който спасиха проекта за софийското Ларго, заяви археологът проф. Николай Овчаров, който по време на второто правителство на Борисов беше съветник на Вежди Рашидов, предаде "24 часа".

Според професорът това е бил един от най-тежките проекти, защото в последните месеци на 2015 и началото на 2016 година в министерство на културата било истински ад.

"Министерство приличаше на болница. Вежди Рашидов се лекуваше в Германия от рак. Другият заместник министър Бони Петрунова беше в дългосрочен болничен, Ива Петрони, шефката на кабинета - също", отбеляза проф. Овчаров. Според него Боил Банов е бил единственият, който е можел да работи по проекта в този период.

Рискът е бил Министерство на културата, респективно държавата, да плати няколко десетки милиона лева, ако проектът не се реализира до края на 2015 г.

"В този период проектът беше буквално спасен. Помня, че веднага след завръщането си от Германия Рашидов също се зае с Ларгото", каза още археологът.

Той припомни, че по това време министерството е било подложено на протестърски атаки от около 50 души, заради които е била спирана работата по проекта на няколко пъти. Според проф. Овчаров точно заради протестите са се случили и закъсненията в изпълнението на Ларгото.