Проф. Велислав Минеков разкри защо се е дистанцирал от "Отровното трио", чието лице беше заедно с Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Адвокатът и пиарът се присъединиха към платформата "Изправи се.БГ" и ще участват съвместно с Мая Манолова в продстоящите избори.

"Моите приятели решиха да вземат политически път, да бъдат част от едно политическо представителство. Аз много се надявам решението им да е правилно и им желая успех. Това е един от начините да се премахне робството и тиранията", заяви в предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия "Евроком" проф. Минеков.

Той допълни, че не иска да е политически ангажиран. Проф. Минеков заяви, че има много причини за това, но не може да сподели част от тях, защото "биха били вредни".

"Искам да съм гражданин. Има една голяма разлика в това да си гражданин и политик - когато бяхме на площада, ние бяхме граждани, когато вземеш политическа страна, ти си само част от това гражданско общество. Естествено, че трябва да има и политици, но аз избирам да остана от другата страна", сподели в ефира на "ЕвроДикоФ" професорът.

"Аз не бях на площада, за да стигна до този политически формат. Още от първите дни имаше много обвинения, че ще направим партия, имаше обвинения, че около нас най-често се вижда Мая Манолова, че ще използваме регистрацията на партията на Мария Капон. Аз съм отричал това през цялото време, но се наложи всичкото това да бъде възприето и да се случи", каза още той.

"Това, което ще ми липсва, е фактът, че, изтървайки тези двама приятели като политици, ние повече няма да можем да се върнем на площада, няма да бъдем желани", сподели Минеков.

Проф. Минеков разкри и за част от разговорите с други политически формации: "С Христо Иванов и Атанас Атанасов (от ДБ) говорихме да се направи по някакъв начин едно единение сред тези групи, които са офшорните групи, тъй да кажа, в парламента. Ами, трудно е. Защото разговорите с тях са доста нормални, но зад тях има хора, които са със странно поведение и даже помолих тези хора да бъдат по някакъв начин озаптени, защото от стрелбата между нас няма полза. Единственото, което е необходимо, е да има размисъл и да се държат за ръце - няма начин иначе. Е, хубаво сега, знаем, че Мая Манолова е грозна. Тези, които ще гласуват за Христо, няма да гласуват за Манолова. Тези, които ще гласуват за Слави Трифонов, няма да гласуват нито за Манолова, нито за Христо. Има нещо интересно в тези три странни политически формации. Защото те събират, всяка една от тях, определено парче от тези остатъци от тортата. И те не са съвместими наистина, но ако пожелаят, могат да направят нещо. Бедата е, че аз съм винаги песимист и далеч преди началото на протестите каквото съм казал, все се е случвало. Малко съм Петричка врачка. Даже на 10-ия ден казах: "Момчета, какво правим тук? До Коледа да изкараме, този не можем да го съборим". Те бяха по-оптимисти и казаха: "Не, не, ще падне, заслужава си".

Със Слави Трифонов добре мина срещата. Това беше адски отдавна, може би преди два месеца. Човекът се държа изключително достойно. Той не воюва с никой, не вади ножове, няма фейсбукаджийски тролове, които да атакуват останалите. Има нещо обаче, което ме съмнява в тази дейност на всички тези формации. Те се затичват към парламент без да помислят каква ще е управленческата коалиция. И нещата са много тъжни в този момент, защото те ще се появят, но трябва да се затичат веднага да вземат аванс от заплатата, тъй като няма да могат да вземат цялата. Вероятно много скоро ще ни управлява правителство на президента Радев - служебно правителство. Което не е лошо".

Според Велислав Минеков след изборите няма да може да се състави правителство и това ще доведе до служебно. Но пък Бойко Борисов "ще се старае много, ако трябва и преврат ще направи и армията ще вдигне", за да няма служебно правителство, защото това за него би бил последният удар, "и то от президента, който трябва да признаем е единствената сериозна опозиция в момента". "Ако се случи това щастие на Борисов и дойде след тези избори пак на власт, това е добре. Аз го очаквам. Защото това ще бъде изключително бързият му край, край завинаги. За кратък срок този човек ще бъде пометен и най-вероятно съден, а може да бъде и обект на отмъстители. Тогава не само Доган ще го търси да го убива, както го "търсеше" преди години. Единственият му шанс е тази агония, в която той ще остане като опозиция, да продължи колкото може по-дълго", смята професорът. Той вижда един-единствен шанс за съставяне на правителство след изборите и той "колкото и да не ми е приятно да го кажа", е да има подкрепа от поне 20 депутати от БСП.