Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че има ход назад, с който да избегнем закриването на руското посолство. Нотата за изгонването на руските дипломати е връчена незаконно. Затова, по думите му, външната министърка в оставка Теодора Генчовска може да я изтегли веднага след завръщането си от Мадрид и да отмени този акт. Закриване на посолство е последната стъпка преди обявяване на война, коментира бившият конституционен съдия пред Dir.bg. Редът за обявяване на персона нон грата на служители на посолство с дипломатически имунитет минава първо през предложение на прокуратурата до министъра на външните работи, а обвинението у нас е научило от медиите, добави юристът.

- Президентът каза, че не е получил доклад от ДАНС за намерението да се гонят руските дипломати и заключи, че държавата се управлява по "някакви паралелни механизми", а не "по институционален път". Ако наистина решението е взето еднолично от премиера в оставка, имаме ли извършено закононарушение и съответно - следва ли санкция?

- Вижте, той не беше наказан за това, че излъга, че е и канадски гражданин. Никой не атакува неговите решения, като министър, по времето, когато той беше с двойно гражданство, като нищожни пред ВАС. Очевидно ние сме нация, която търпи беззаконие. Важното е никой да не носи отговорност, пък станалото, станало. Това е нашата нация и затова в България никога няма да има правова държава.

- Докато разговаряме, се разбра за протестна нота на посолството на Руската федерация, която настоява да спрем отзоваването на дипломатите, иначе закрива посолството?

- Да, сега ми казват, че руската страна ще закрие мисията си, което означава скъсване на дипломатически отношения с РФ, ако не бъде оттеглена нотата за гонене на руските дипломати. Когато се скъсват дипломатически отношения, следващата стъпка е обявяване на война.

- Има ли начин да направим ход назад?

- Има, разбира се, тъй като тази нота е връчена незаконно. Тъй като няма правно основание, министърът на външните работи, след пристигането си от Мадрид, може да оттегли тази нота със свой акт. Тъй като зам. външен министър не е упълномощен да връчва такава нота, следователно тази нота е без основание, и министърът, макар и в оставка, е в своите правомощия, може да преоцени акта и да оттегли нотата за изгонване на руските дипломати. И то не само дипломати, се оказа, ами и технически състав.

- В това число готвачът и шофьорът на посланичката.

- Ама шофьорът няма дипломатически имунитет. Ако той е шпионин и ние имаме данни, че е шпионин, ние трябва да го съдим. И той не може да бъде обявен за персона нон грата, защото той няма дипломатически имунитет. Ние обявяваме дипломати за персона нон грата, тъй като те притежават дипломатически имунитет. И каквито и шпионски действия да са извършили срещу Република България, при това доказани, ние не можем да ги съдим. И затова ги гоним от страната. А технически лица без имунитет, ние можем да ги задържим, да ги разследваме и да внесем обвинителен акт. И ако съдът прецени, че те наистина са вършили престъпление срещу България, ще ги осъди и те ще си изтърпят наказанието. Очевидно, че няма такива данни. Ако имаше, трябваше да са ги дали на главния прокурор. И той щеше да предложи на министъра на външните работи лицата с дипломатически имунитет да бъдат изгонени от страната, а за останалите, които нямат имунитет, главният прокурор трябваше да прецени дали да внесе обвинителен акт в съда за извършени престъпления срещу нашата държава. Това е редът.

- Прави впечатление, че при предишни подобни шпионски скандали, винаги прокуратурата е излизала с информация и официално съобщение за уличените в шпионаж?

- Винаги, това е редът. А главният прокурор разбира от медиите, че ние сме ги обявили за персона нон грата.

- Тоест, това решение на Кирил Петков е невалидно?

- Невалидно е, защото няма доклад на ДАНС и на другите специални служби, в който да се казва, че има такава дейност. В тази държава никога няма да има върховенство на правото, тъй като всеки, който е облечен в малко власт, я упражнява, както намери за добре, върши беззакония и никакви последствия не настъпват.

- Вие как коментирате обвиненията на ПП и БСП, че президентът е нарушил конституционната процедура, като е отменил консултациите с тях?

- Нищо не е отменил и нищо не е нарушил. Той си преценява в какво време, кога да извърши тези консултации. Той трябва да извърши консултации с всички ПГ, но когато някоя от парламентарните групи не иска да води консултации, той не може да я задължи. Следователно, не може да ги чака. Той си преценява и в този смисъл, той не е нарушил Конституцита.

- Не може партията да каже на президента "днес не ми е удобно, утре ми е удобно"?

- Ама те могат да кажат, че към Нова година им е удобно.

- Ще има ли кабинет в рамките на този парламент, или отиваме към предсрочни избори?

- Струва ми се, че вече е нереалистично да се очаква, че ще има кабинет в рамките на това Народно събрание и предсрочните избори, като че ли, са ни вързани в кърпа, в една много лоша икономическа ситуация, в една много лоша политическа ситуация, а както се вижда - в още по-лоша международна ситуация. И то, благодарение на един самовлюбен маниак, който пребивава по случайност във властта.

- Вие очаквате ли прокуратурата да се намеси, след като преди малко описахте какъв е редът за отзоваване на обвинени за шпионаж?

- Не мога да давам съвети на прокуратурата, но ми се струва, че тя остана последната преграда срещу властта в тази държава.