Трябваше ли "Демократична България" да издигне свой кандидат-президент и не закъсня ли твърде? Какви ще са отношенията й с новата коалиция на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната"? Ще могат ли партиите на протеста да съставят управляващо мнозинство в следващия парламент без БСП и дали тяхното участие няма да се окаже по-лесно, отколкото това на "Има такъв народ" - отговори на тези въпроси пред Dir.bg даде професорът по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и политически анализатор проф. Ивайло Дичев.

 - Г-н Дичев, "Демократична България" (ДБ) се регистрира за участие в президентските избори, но съпредседателят й Христо Иванов заяви, че все още не са решили със сигурност дали ще издигнат кандидат-президент и кой ще бъде той. Трябва ли, според Вас, да го направят, някои смятат, че вече няма смисъл?

- Мисля, че те отдавна изпуснаха момента, вече трябваше от 1 година да говорим за някакъв човек. Вече е късно, дори да подкрепят президента Радев, единственото, което могат да направят, е да кажат на хората да гласуват по съвест. Малко изпуснаха влака, освен това май никой не се навива.

- Смятате ли, че тази пасивност ще отдръпне още техни избиратели?

- Излагат се, разбира се. Сега, ако намерят някакъв много, много убедителен кандидат, може да се променят нещата, но тези, които чувам, че се спрягат, малко ме смущават.

- Кого имате предвид?

- Примерно говори се за една оперна певица, която не знам дали се е съгласила, но извинявайте, да се направи напук на Слави Трифонов с оперна певица, като много културна...

- Александрина Пендачанска ли?

- Да... Чувам и още странни имена - Стефан Тафров - ами, кой ще гласува за него? Георги Господинов, който, доколкото знам, е отказал... Но това са далечни слухове, не знам нищо сигурно. Искам да кажа, че този човек, когото да издигнат, трябваше от една година да бъде представян и да взима отношение по важни въпроси, сега изведнъж точно преди изборите, в последния момент, е малко смешно. Вкараха се в много сложна, глупава ситуация. Най-добре беше или да подкрепят Радев, или изобщо да нямат кандидат. Въпросът е, че става дума за политически знак, който да покаже, че те са различни. А човекът, който да го направи този знак, сега в някакъв смисъл ще се жертва, ще участва в кампания, която ще загуби. Така беше навремето с Неделчо Беронов - абсолютно глупава кандидатура, горкият човек, той беше възрастен...

- Не смятате ли обаче, че подкрепа за Радев не би била приета от крайно десните избиратели?

- Ами така е, да... Затова, може би, наистина единственият ход е да призоват хората да гласуват по съвест, каквото решат. Да намерят някакви компромисни ходове, или просто да кажат, че не са намерили кандидат.

- Има обаче и мнения, че е по-добре да не издигат кандидат-президент, защото ако той стигне до балотаж, тогава ГЕРБ ще подкрепи него, за да играе срещу Радев, а това няма да е желана подкрепа?

- Е, няма да стигнат до балотаж... Ситуацията е абсолютен блокаж, Христо Иванов току-що го слушах по някаква платформа, казва: много сложно било, защото се получили два избора наведнъж.. Това е абсолютно несериозно, от много време се знае, че ще има президентски избори, Радев отдавна е в центъра на вниманието, като един от лидерите на тези протести. Трябваше много отдавна да го решат това - или с него, или против него, но нещо да направят. 

- Тоест, вие сте сигурен, че кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, със сигурност ще стигне до балотаж?

- Не знам, кой ще бъде той? Аз нямам представа. Но и те са в същата идиотска ситуация, там се въртяха примерно Асен Балтов - който е разследван за някакви злоупотреби - как ще го извадят него? Кантарджиев..., някакви такива персонажи, Петър Стоянов отказа. Самият Бойко Борисов да се яви, пък ще бъде абсолютен цирк. Разбира се, ако той се яви, ще вземат повече, може би ще стигнат до балотаж. Въпросът е дали Радев ще победи още на първи тур. Според мен много възможно, но зависи от избирателната активност.

- Да погледнем и към парламентарните избори - беше ли правилно предложението на ДБ да се явят с общи листи с формацията на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната"?  

- За ДБ щеше да бъде добро това решение, но за другите - нямаше да бъде - те опитват да съберат повече гласове, взели са няколко процента от ДБ, но основната им подкрепа не е от тях. Така че малко им се разминават интересите тук. Обръщам внимание, че тези хора, най-вече Петков, бяха близки до ДБ, той даже беше съосновател на "Да, България". Не знам дали са се скарали, но нещо стана, така че онези не ги припознаха, не ги привлякоха, нещо има в миналото, което ги е разделило. Ако ДБ наистина иска да взаимодейства с тях, ще им даде някаква лидерска роля, те в момента са много популярни, но има някаква ревност като че ли. То е нормално - всеки лидер се бори за себе си и Кирил Петков и Асен Василев искат да бъдат важни, те се чувстват на гребана на вълната.

- Самият Христо Иванов каза, че са конкуренти...

- Да, но в интерес на ДБ е тази конкуренция е да я няма. Това обединение не се случи, можеше да стане някак преди време, ако тази партия беше възникнала по-рано, да влезе в коалиция с трите партии на протести. Надеждата е, че ще могат да управляват заедно. Целият проблем на изборите тази година е "Има такъв народ" (ИТН), която се оказа абсолютно пробита история и много съмнителна, аз съм крайно възмутен от тях - никога не съм си позволявал да ги обвинявам в нещо - чалгари и т.н., вкусовете са каквито са си, но това, което направиха е отвратително, и продължат. Онзи ден един от сценаристите обясняваше в една телевизия: как ще направим партия с хора, които ни обвиняват за дългата ръка на ДПС. В същото време водещата го пита за техния кандидат- министър плагиат (Петър Илиев - б.р.) и той: а, не може заради един човек да развалим коалицията. Значи един човек - вицепремиер, не е достатъчно основание, а една реплика е достатъчна... 

- Мислите ли, че партиите на протеста ще успеят да сформират управляващо мнозинство без БСП, към момента това изглежда доста трудно и самата Корнелия Нинова заяви, че без тях няма да се мине?

- Аз мисля, че БСП е по-нормално да участва в тази коалиция, смятам, че те се държаха доста прилично тази година. Сега, вероятно ще има някакви различия, но по най-общите теми мисля, че с тях ще е по-лесно разбирането, отколкото с ИТН. Така че, като гледам последните цифри - ДБ, БСП, ИБГНИ и новата партия биха могли да имат мнозинство без ИТН. Ако те се присъединят, още по-добре, но БСП не бих ги отписал.