Правителствата често се опитват само да се харесат на своите гласоподаватели, а институциите в сегашния си вид не винаги се показват като независими. Това коментира в студиото на "120 минути" идеологът на анархокапитализма проф. Дейвид Фридман.

"Част от проблема на демокрацията като система е "Ако правителството не се справя, ще гласувам за други хора". Това значи гласуващите да знаят дали това, което правят политиците, е лошо, или не. Понякога мнението на един човек, колкото и добре да е информиран, не е по-важно от мнението на милиони неинформирани. Правителствата правят неща, които да изглеждат добри, независимо дали на практика са добри", посочи той.

На въпрос, какво представлява анархокапитализмът, той посочи: "Идеята е да имате една идея за общество, където правителството да бъде елиминирано, а всички негови функции да се извършват от частни лица".

Фридман открито се обявява за легализация на наркотичните вещества, като сравнява забраната им със Сухия режим преди век в САЩ: "Повиши се престъпността, а качеството на алкохола се влоши ужасно, защото беше нелегален".

"Има неща, които правителството трябва да направи, за да защити хората от убийства, но е добре да бъдат оставени те да преценяват как да си водят живота", заключи професорът.