Само ден след като мнозинството отхвърли искането на оставката на заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов от ПП, внесено от опозицията, от "Продължаваме промяната" се прицелиха в зам.-председателя на НС от ГЕРБ. Управляващите атакуваха Росица Кирова, че не води заседанието по правилата, след като подобни упреци към нея прозвучаха и вчера. Т беше оставена да води заседанието за втори пореден ден.

Сблъсъкът между ПП и ГЕРБ бе провокиран от декларацията на мандатоносителите и последвалата контрадекларация от страна на Тома Биков. Биков поиска процедура по начина на водене, като упрекна Кирова, че е допуснала в пленарната зала да прозвучат небивалици по адрес на ГЕРБ.

Този път от ПП имаха възражение към председателстващия заседанието Росица Кирова, която позволи изказване на Тома Биков след декларация от името на ПГ на ПП, изчетена от Венеция Нецова-Ангова.

От ПП обърнаха внимание на "опасната тенденция", че атаките от опозицията не спират. Декларацията провокира Биков да поиска процедура по начина на водене заради изказаните, по думите му, небивалици. Вместо това обаче той направи изказване.

"Ние сме виновни за "Български пощи", за Путин, за това, че вашият министър-председател не може да каже и до днес откъде купува газ и какво прави", заяви той. "Знаем, че сте уплашени, още малко ви остава. Довиждане и приятен и щастлив уикенд", обърна се Биков към депутатите от ПП.

Въпреки че Кирова направи забележка на депутата от ПГ "ГЕРБ-СДС", председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров поиска обяснение.

"Г-жо Кирова, това, което правите днес, надвишава в пъти това, за което искахте освобождаването на г-н Иванов", каза той. Гюров припомни, че в четвъртък три часа депутатите са разисквали темата, че на политическа декларация не се прави отношение. Той каза, че днес Биков е направил точно това, нарушавайки правилника.

"В нашата група ще разгледаме Вашето поведение и ще преценим как да действаме нататък", заплаши Гюров по адрес на Кирова.

Станислав Анастасов от ПГ на ДПС смята, че председателстващият заседанието е позволила представител на управляващите да чете декларация, в която назова партиите извън управлението като "т. нар. опозиция". Желанието за премахване на опозицията, което демонстрират управляващи, е втората крачка към авторитаризма, каза той. Ангова призова да не се допускат внушения и обясни, че в декларацията се е говорело за "т. нар. градивна опозиция".

Кирова апелира депутатите да продължат с парламентарния контрол. Венко Сабрутев от ПП обаче отново я попита защо е допуснала да се прави изказване след декларация. Тя обясни, че е направила забележка и се е опитала на няколко пъти да прекъсне изказващия се. Б

Тома Биков защити съпартийката си и пое вината върху себе си, въпреки че Кирова му направи забележка още по време на изказването.

"Аз признавам, че злоупотребих с тази процедура, издърпайте ми ушите, вие, от комсомола. Ако искате, ме разстреляйте на площада сега", предложи Биков на "Продължаваме промяната".

Георги Михайлов от ПГ "БСП за България" коментира, че ГЕРБ-СДС се опитали да превърнат заседанието в цирк. В края на разразилия се спор лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че българските граждани не заслужат това, което се случва в парламента. Той смята, че обвинявайки се взаимно, ПП и ГЕРБ-СДС не допринасят за спазването на правилата.