Няма да внесем искане за оставката на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Това заяви заместник-председателят на парламента и депутат от "Продължаваме Промяната" (ПП) Никола Минчев пред бТВ. Той посочи, че формацията няма и достатъчно подписи да входира такова искане.

Коментарът на Никола Минчев е във връзка с изявление на друг депутат от ПП - Иво Атанасов, който в четвъртък заяви, че ще предложи на парламентарната си група да поиска оставката на Рашидов, ако е назначил Стефана Караславова за главен секретар на парламента.

Минчев каза, че не познава Караславова, като посочи, че не е работил с нея, когато той оглавяваше 47-ото Народно събрание.

"Не мога да дам лична оценка, защото не съм се запознал с работата ѝ и лично с нея", заяви той.

Никола Минчев посочи също, че няма проблем с това да бъде на президиума до председателя Вежди Рашидов, въпреки че, по думите му, изборът е бил компромисен. Депутатът от ПП каза, че е готов да помага. По думите му ръководството на парламента трябва да направи така, че институцията да функционира и да изглежда добре.

Минчев коментира и спора за председателския пост на спортната комисия, като ситуация, която създава усещане за нещо, което се е случило, след като са се уговорили в рамките на парламента.

"Развитието на ситуацията около председателството на спортната комисия създава усещане за нещо, което се е случило, след като сме се уговорили. След отново много трудности стигнахме до разбирателство "Продължаваме промяната" да вземе спортната комисия. Изведнъж на другия ден ДПС каза, че се отмятат от тази уговорка и няма да ни я дадат. Какво се промени от днес за утре аз не мога да си обясня. Затова се създава усещането, че може да се е стигнало до някакво обаждане от някъде", коментира още Минчев по повод подозренията, че намесата идва от президентската институция.

Според него от ПП се намират в ситуация, в която са малцинство. "Не получихме нито една от желаните комисии и това е доказателство", посочи Минчев.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" работеха добре и в синхрон в 47-то НС. Да видим дали и в 48-то НС ще продължат това сътрудничество.

"Отиваме на "Дондуков" 2 в понеделник. ПП е готова на диалог, но не и на безпринципни компромиси. Ние сме влезли в политиката с цел да променим модела, по който се управляваше България през последните 10 години. Би било предателство към избирателите да направим компромис с ГЕРБ и ДПС. Не сме готови. ГЕРБ трябва да се отрекат от този модел, който изградиха", посочи още Никола Минчев.

По думите от ПП ще видят как подходят, ако мандатът дойде при тях.

Според него хартиената бюлетина би била стъпка назад, "защото броят на недействителните гласове бе много по-голям от сега".

Контролираният вот е по-широко разпространен. В тъмната стаичка може да се правят снимки, които служат за доказателство, че избирателят е осъществил "правилния" вот, коментира още депутатът от ПП.