Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" откри предизборната си кампания за 49-ото Народно събрание на площад "Централен" в Пловдив. Пред симпатизантите съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков очерта петте приоритета на коалицията.

"Първо искаме влизане в Шенген и в еврозоната още тази година.

Втората ни стъпка е да инвестираме над 50 милиарда лева в регионите, за да се намали разликата в доходите.

Трето - България да стане страна, в която приоритет са малките и средни ферми, за да не внася чужда продукция.

Четвърто - да имаме независима и евтина енергия и равен достъп до европейско образование и здравеопазване. Пето - всеки да има нормален европейски живот", заяви Петков от трибуната.

"Вярвам, че ако българите повярват на това, че зависи от тях, а не от политиците, в следващия парламент ще имаме 121 депутати", допълни Петков след откриването на кампанията.

Снимка: БТА

Той подчерта, че големите възрожденци и български герои, които днес почитаме, не са чакали да дойде спасител. 

"Те са знаели, че ако не застанем рамо до рамо и сами не се бием за нашата свобода, тя никога няма да дойде. И днес, приятели, ние не трябва да чакаме спасител. Ние знаем, че можем да имаме България, в която всеки българин да има нормален европейски живот. Ние и "Демократична България" вярваме, че обединен, българският народ може да постигне всичко", заяви Кирил Петков.

На мнозинство в 49-ия парламент се надява и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Днес сме се събрали, за да започнем поредния поход да защитим свободата, да пусне тя по-дълбоки корени в нашия живот, в нашата държава. Днес аз съм много щастлив да видя това обединение, защото демократичната общност в България, в която генерации наред бяха гаранти за посоката на развитие на нашата страна, че то ще върви напред, не назад, че ще бъде смело и ще гледа най-добрите европейски хоризонти", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Снимка: БТА

"Тази демократична общност е обединена и се превръща в гравитационен център на все повече малки и големи организации, групи, отделни граждани.", добави той.

Иванов посочи, че "тази кампания е възможност за всички нас". "Много се говори за страховете, за рисковете, за кризите, но аз искам да ви кажа за другата страна на монетата. Пред нас, буквално през следващите месеци, се откриват огромни възможности. Огромни възможности потенциалът на България да се отключи, да се отприщи и да усетим за месеци, че страната се движи напред", заяви съпредседателят на ДБ. 

"Обществената присъда над корупцията в България отдавна е произнесена. Предстои да произнесем и електоралната присъда", заяви водачът на пловдивската листа Никола Минчев от ПП. "Живот и здраве, по-нататък и някоя друга, защото има как и съдебната реформа да бъде проведена", добави Минчев.

Йордан Иванов от ДСБ, който е втори след него в листата, заяви, че днес повече от всякога трябва да пазим евроатлантическата си ориентация. "Ако погледнем в исторически план, войната е нормата, а мирът е изключението. А Европа е мир и благоденствие, тя е богатство и солидарност", обясни той.

От коалицията обявиха, че са подкрепени от над 70 граждански организации, като сред тях са вече БЗНС и "Обединени земеделци". Подкрепят ги още граждански организации, като "Правосъдие за всеки", "Спаси София", "Спаси Варна", "Горичка", "Заслушай се", "Хаир", "Интегро" и други.

На откриването присъстваха кандидат-депутати в Пловдив и коалиционни партньори, както и съпредседателите на ПП Асен Василев и на ДБ - Атанас Атанасов.

Снимка: БТА