В София 1011 протокола от общо 1650 са предадени до 06.00 ч. Най-бавно това се случи в 23 МИР. Причината - много по-дългите протоколи. Много от секционните комисии допуснаха грешки и се наложи да бъдат върнати. Очаква се предаването на протоколи да завърши до обяд, съобщи Нова телевизия.

Към 07.00 ч. в НДК трябва да минат още около 200 СИК. В 24 МИР 110 чакат още 110 секции. В 25 МИР остават 72 Секционни избирателни комисии.

"30-годишна жена е припаднала в НДК. Тя е с ниско кръвно. Успяхме да я стабилизираме и е изпратена у дома", обясни д-р Кировски.

В Бургас изборните книжа се предават в Спортна зала "Бойчо Брънзов". Към 06.00 ч. все още има автобуси, които чакат пред сградата.

И там забавянето е дошло от това, че протокола трябва да събира двата вида гласуване. Заснемането и показването на бюлетините по време на броенето е минало нормално, споделиха чакащи представители на СИК.

"От 01.30 ч. сме тук. В 06.00 ч. влязохме. Не знам какво се случва. Предполагам е от смесеното гласуване, защото на предишните избори бързо и лесно до полунощ приключихме", разказа представител на секционна комисия.

"Може би става въпрос за сгрешени протоколи. Смесеното броене ни затрудни" добави друг представител.

Според председателя на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев причината за опашките е небрежност на Секционните избирателни комисии. Той настоя за професионална администрация, която да участва в изборите.

"Такива протоколи не бях виждал никога. Много трудно мога да опиша качеството им. Голяма небрежност. Заради по-високото възнаграждение се включиха всякакви хора, които не се справят. Трябва да има подготвени председатели и секретари във всяка секция", обясни Хаджиянев. И допълни, че един от членовете на СИК е бил пиян и е бил изведен принудително от залата.

И в Пловдив има припаднали хора. Медицинска помощ е оказана на 71-годишна жена, която вече е добре.

"Хората спят по столовете. С високо кръвно съм и ми казаха да се прибирам, защото ми прилоша. Няма въздух в помещението. Сега пуснаха вентилацията", разказа Руска Иванова.

Ситуацията в Кърджали е сходна с останалите градове. От РИК обясниха, че почти във всеки протокол има грешки.

В Плевен също има много чакащи представители на СИК. Там е направена организация с номера, за да се знае кой след кого е.

Сгрешени протоколи има и в концертната зала в Стара Загора, където се предават изборните книжа.

"Една от най-честата грешка е ненанасяне на гласовете без префенерция. Все пак не всички протоколи са объркани и тази година положението е по-добро", обясни председателят на РИК в града Теодора Крумова.

В Благоевград представителите на СИК изчакват в автобуси в парк "Македония" преди да стигнат до залата.