"Изключително важно е да не позволим скандалите, които управляващите палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние, изсветляване на всички тайни магистратски клубове и стигане до сърцевината не само в съдебната система, а и откриване на политическите покровителства", каза пред журналисти президентът Румен Радев след откриването на Общото събрание на адвокатите от страната.

Снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК>>

Една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство, смята държавният глава. Според него това е най-важният въпрос, защото каквато и да бъде съдбата на това правителство, този път трябва да се стигне до края. "Ако няма съответната политическа воля сред управляващите и в анкетната комисия в Народното събрание, ще имаме и в бъдеще превзети институции", посочи президентът Радев и допълни, че ако няма политическа воля, най-вероятно тези клубове на влияние ще надживеят ротацията.

Румен Радев призова медиите и българската общественост да не престава натискът върху отговорните институции, така че да бъдат разкрити всички зависимости, предаде БТА.

"Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Днес едва ли ни е по-леко във време на политически превратности, блокаж на институции и феодализация, паралелно правораздаване в тайни клубове на магистрати, често прибързано и странно законодателство встрани от обществения интерес", каза още президентът.

"Закони се приемат на едно четене, без обществено обсъждаме, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят", каза още Радев. 

Снимка: БТА

"Според мен е изключително важно да не позволим скандалите, които палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да не отклонят вниманието от основния въпрос - а той е изсветляване на нерегламентирано влияние и изсветляването на всички тайни магистратски клубове и стигане до сърцевината, не само в съдебната система, но и откриване на политическите покровителства, защото знаем, че една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство", каза още Радев.

По думите му "каквато и да е съдбата на това правителство, ние трябва да стигнем до края".

"Ако няма съответната политическа воля сред управляващите, ще имаме за в бъдеще превзети институции. Най-вероятно тези клубове ще надживеят ротацията", предупреди президентът.

Снимка: БТА

 

"Изумителна е лекотата, с която лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва само едно, че т.нар. евроатлантическа некоалиция функционира изцяло и извън всякакви евроатлантически принципи и ценности, а единствено се крепи на интереси", коментира отношенията между различните политически партии Радев.

"Меморандумите, които се подхвърлят, не трябва да отвличат вниманието от осветляването на всички зависимости", категоричен беше той.

Снимка: БТА

Попитан готов ли е с процедурата, ако се стигне до избори, Румен Радев коментира: "Тепърва предстои правителството да подаде оставка и да се стартира конституционната процедура за формирането на ново правителство. Едва когато бъде връчен първият мандат, ще стане ясно дали в парламента има мнозинство с достатъчно политически ресурс, което да излъчи устойчиво управление на страната", заяви президентът.

В отговор на питане какъв знак дава на обществото размяната на нецензурни реплики между политиците в последните дни, Радев каза: "То дава отдавна знак, че ние не можем по такъв начин да продължаваме да функционираме като държава и като управление на тази държава. Няма как обществото да бъде консолидирано около важни ценности и национални цели, ако от най-високото място, от парламентарната трибуна, чуваме подобен род неща", посочи държавният глава.

Не се меся в "кухнята" на нито една партия, допълни той. "Всяка партия взема сама своите решения и носи отговорност за хората, които излъчва да я представляват, отговори президентът", попитан дали ДПС ще има нов облик след днешния избор на председатели на партията.

Президентът коментира и казуса Украйна-Русия навръх втората годишнина от инвазията. "Заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна. "Заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна. За съжаление виждаме, че тази война вече втора година не спира, напротив - тя се разраства. Тя вече е заплаха за глобалния мир и сигурност. Тя прехвърли границите на региона с разруха, бедност, кризи от всякакъв характер", посочи президентът.

"Апелът трябва да бъде особено към ЕС да търсим най-сетне автономно решение за прекратяване на военните действия, и да седнем на масата на преговорите", призова Радев.

Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

"Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна", припомни Румен Радев.