Първо искам да заявя, защото нещата са много свързани, че будят тревога банализацията на фашистки тези и деяния през последните месеци. Виждате, че форумите преливат от агресия. Изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти. Интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите. В същото време се заличава паметта за антифашизма. 

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос как ще коментирате зачестилите случаи на домашно насилие.

По думите му, че в същото време се заличава паметта за антифашизма.

"Българи доносничат срещу българи. В сайта "Миротворец" правителството не реагира. Тиражират се различни ревизионистки и антисемитски текстове. Това е настъпление срещу свободата и демокрацията и обществото ни трябва да бди така, както под силата на обществения натиск правораздавателните органи най-сетне реагираха адекватно на недопустимото варварско деяние в Стара Загора. И аз мисля, че обществото ни трябва да оказва своя натиск", подчерта президентът Радев.

По думите на държавния глава "не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията с точно това зловредно деяние, което се случи в Стара Загора. Необходими са промени в различни закони, които да правят точно това - да поставят ясни критерии за нарушенията на закона, за престъпленията и за тежестта на наказанията". Според Радев проектът за промени в Конституцията е част от настъплението срещу демокрацията.

Попитан за коментар на думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за действията на служебните кабинети, президентът отговори, че не иска да пада на нивото на изказ на Борисов.

Лидерът на ГЕРБ нарече служебните правителства "диктатура".

"Ако трябва да обвиняваме някой, че Борисов започва да говори по този начин, това са Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, които му подариха индулгенция, легитимация и възможността да го прави", заяви държавният глава.

"Г-н Борисов наруши един стар принцип - в дома на обесения не се говори за въже", посочи президентът.

"Чудя се как той повдига темата за магистралите. Кои магистрали - преди да е дал отговор на въпроса къде отидоха чувалите от неговите магистрали. Защо магистралите му се разпадат? Защо хвърлянето на асфалт е било като за камуфлаж, което доказаха всички извършени проби", заяви Радев.