Президентите на България, Унгария и Сърбия - Румен Радев, Каталин Новак и Александър Вучич, одобриха декларация в подкрепа на семействата като основа на обществата и на семейните ценности. Изявлението е инициирано от унгарския президент като обобщение на дискусиите и разговорите по време на президентската среща на върха по демографските въпроси в Будапеща през септември 2023 г., в която участва и държавният глава Румен Радев по покана на Каталин Новак. Форумът е ежегодно събитие, на което политици и експерти обсъждат демографските тенденции и подходите към развитието на политики в подкрепа на семейството.

"Вярваме, че семействата заслужават закрила, помощ и признание от страна на държавите и обществата. Ето защо ние силно подкрепяме политики, които насърчават благосъстоянието на семействата и укрепват семейната сплотеност, осигуряват благоприятна среда за семейната основа, дават възможност на жените да се развиват едновременно като майки и професионалисти, подкрепят нуждаещите се и осигуряват сигурно бъдеще за децата", се посочва в декларацията, подкрепена от тримата президенти по повод настъпването на Новата година.

По време на срещата през септември президентът Румен Радев заяви, че трябва да стимулираме младежите ни да се образоват, състезават и произвеждат. Не може да говорим за проблемите на семействата, ако ги отдалечим от глобалната перспектива. Има два противоположни процеса в света - от една страна има демографски растеж с огромни числа на раждаемост, много младежи в неразвитите страни, но в развитите това число намалява, посочи тогава Радев. Държавният глава отчете като основен проблем за България миграцията. Докато в повечето европейски държави не само, че нямат емигриращи, но при тях идват мигрантски вълни, а от България постоянно се извличат най-добрите ни умове, коментира президентът.