Учудващото е, че още в началото на Народното събрание, вместо да даде резултат при неговото свикване, то започва с конституционна криза. Така президентът Румен Радев коментира дебатите за избор на председател на Народното събрание.

Радев е на работно посещение в Брюксел на 20 и на 21 октомври, където представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет. По думите му не е добре това, че отново той представлява България на заседание на Европейския съвет.

"Самият факт, че аз отново съм тук, а те вече взеха да свикват, не е добре. Крайно време е да намерим изход от политическата криза, в която се намираме. Силно се надявам разумът да вземе връх и нашите народни представители да конституират Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председател, за да може то да започне да функционира", коментира държавният глава.

Без да се конституират парламентаните групи, консултациите за съставяне на кабинет също не могат да започнат, подчерта Радев и разкритикува депутатите, че втори ден се занимават с вътрешни проблеми.

"Ние очакваме Народното събрание да даде продукт, то в момента се занимава изцяло с вътрешни проблеми вече втори ден", посочи той

По повод Европейския съвет, Радев каза, че не се обсъждат нови санкции спрямо Русия.

"Ще обсъдим как да се увеличи помощта за Украйна, защото страната е заплашена от хуманитарна криза в резултат на ударите най-вече по електрическата система. Ще направим всичко възможно страната да преодолее тежката зима", посочи държавният глава.

Той отбеляза, че само в последните няколко дни в България са влезли над 2000 бежанци от Украйна. Ако продължаваме по същия начин с тези удари - засега се казва 30 процента от енергийната система (на Украйна) е извън строя. Ако това продължава и с падането на температурите, когато няма ток, водоснабдяване, отопление, естествено, че ще има много повече бежанци, посочи Радев.

Той призова средствата от ЕС за бежанците да бъдат преразгледани - като количество и механизъм за отпускане.

По неговите думи високите цени на енергията подлагат на изпитание българската конкурентоспособност, индустриална база, икономическа и социална стабилност. Според него, ако кризата не бъде овладяна, подлага на изпитание самата политическа сигурност на ЕС.

Той коментира, че оставката на Лиз Тръс като премиер на Великобритания е резултат от неовладяването на енергийната криза.

"Ще разгледаме възможностите да се разработят впоследствие нови мерки и механизми, които да обхващат намаляване на цената на газа чрез нови инструменти за съвместна доставка на газ, за разработване на нов референтен индекс при ценообразуването при втечнения газ, въвеждане на динамичен таван на газа, гарантирана сигурност на доставките, поясни той.

По неговите думи друга мярка, към която България има принос, е прозрачното и солидарното използване на газовата инфраструктура от всички държави в ЕС. Най-важната мярка според мен е да осигурим достатъчно много и надеждни източници на доставка, за да има конкурентоспособност, посочи президентът.