След два председателски съвета политическите сили в Народното събрание не постигнаха консенсус как по-бързо да изберат председател на парламента. Това съобщи лидерът на ДБ Христо Иванов, след повече от пет часа почивки и совалки между политическите групи.

Кандидатурите за председател на НС обаче останаха две, след като и "Възраждане" оттегли своя кандидат Петър Петров. Обяви го от трибуната Костадин Костаднов, а по-рано ГЕРБ се отказаха от своята номинация.

От най-голямата парламентарна група предложиха Вежди Рашидов да бъде избран за постоянен председател като най-възрастния депутат, след като не успяват да постигнат консенсус.

"Не се стигна до консенсус, ще се върнем в залата да продължим процедурата", каза  в кулоарите. Обсъдени са били различни вариации на идеята за ротационен принцип, за да може да поне да заработи парламентът, но са били отхвърлени. "Това не се възприе като някаква база за консенсус, влизаме в зала, почваме отначало", обобщи Иванов.

След подновяването на рекордно дългото заседание, което тече второ денонощие, от ПП предложиха и в пленарната зала идеята си парламентарните групи да посочат подходяща, неконфликтна фигура от другите партии. Обяви го Кирил Петков от трибуната.

"Всяка група да помисли и да предложи един или двама кандидати от друга политическа сила", каза той, а пленарната зала реагира шумно и със смях.

"Призовавам да се вслушате в нашето предложение, да чуем вашите, защото настина хората отвън очакват резултат в днешния ден", каза съпредседателят на ПП.

Даниел Митов от ГЕРБ репликира, че няма как да се издига условие за "неконфликтна личност".

"Политиката е конфликтно поле - конфликт на тези, конфликт на политики и визии за устройство на държава и общество. Няма нищо по-нормално от това в политиката да има сблъсък", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

"На поредния Председателски съвет аз предложих да се обединим и да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическата пристрастност, критерии обективни, коиито могат да бъдат оценени извън логиката на това дали ще се формират парламентарни мнозинства и правителство, защото парламентът е блокиран втори ден и защото ние създаваме конституциионна криза", каза от трибуната председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя уточни, че дори е предложиила да бъде излъчен най-възрастният депутат за председател на НС, който в случая е Вежди Рашидов. По думите й, и това предложение е билио отхвърлено. 

Не е събрало необходимото мнозинство и предложението на Атанасова да се постигне консенсус около третия кандидат - Йордан Цонев от ДПС.

"Изправени сме пред същия въпрос - какво правим оттук-нататък? Очевидно не си даваме сметка, че повече от 30 часа се въртим в кръг", заключи тя.

Атанасова отново предложи най-възрастният депутат да бъде избран за председател на НС.

След нея Асен Василев констатира, че очевидно 48-ото Народно събрание ще има кратък живот.

"Имаме достатъчно разум в тазии зала да изберем човек, който не взривява залата". И призова всички да помислят кой е този човек, който да има голям опит, умения и познания, и да не е конфликтен, "в малкото време, което може би има този парламент". 

"Няма да ни посрещнат с тояги на улицата", успокои унилото настроение в залата Костадин Костадинов. По думите му това са пожелали избирателите, след като са избрали такова фрагментирано НС. "С оглед на 39% от българските избиратели реалностите в нашата страна са такива и ние не можем да се сърдим, това е волята на народа".

Той обаче добави, че "все пак, ако не успеем да се обединим около лица, които не ни разделят, да приключваме тази агония и да отиваме на нови избори". Но напомни, че не работят, а депутатските им заплати през това време текат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че партията подкрепя първоначалния вариант за обединение около най-възрастния, но ако не се стигне до съгласие по това предложение, остава активна кандидатурата на Кристиан Вигенин.

"От два дни това, което предлагаме на вашето внимание, е позор. Случва се важно нещо за държавата и народа - това, което става от вчера, е най-тежкият удар върху парламентарната република и партийната система. Наливаме масло в огъня на тези, които искат да приключат парламентарната демокрация и многопартийната система, и започва да изглежда като сценарий от година и половина. Това е големият проблем в държавата", коментира Нинова и добави:

"Ние не просто избираме личност, а 2 въпроса - ще укрепим ли държавата и ще прекараме ли хората през зимата".

По думите ѝ БСП много трудно е премахнала етикета на партия от статуквото, затова няма да позволи отново някой открадне образа или програмата на БСП.

Думата взе и лидерът на новата партия в парламента - "Български възход" Стефан Янев. По думите му участието на парламентарната му група в дебатите за критерий за председател на НС е безпредметно, докато няма съгласие.

"Решението, което от вчера не можем да вземем, е показателно, че консенсусът в тази зала се получава трудно. Първо, в тези председателски съвети се получиха наченки на смислен диалог, след това - и добрият тон също беше коментиран, този конструктивизъм обаче липсва в тези предложения, които чуваме в момента.  Участието в дебатите за критерий за председател на НС на "Български възход" е безпредметно, докато не се постигне съгласие", заяви Янев.

Хамид Хамид беше категоричен, че ДПС остава зад кандидатурата на Йордан Цонев, тъй като той има необходимия парламентарен опит.

Според Атанас Атанасов от ДБ единственият критерий за председателя на Народното събрание е да е народен представител.