След заседание, продължило два дни, и общо 5 гласувания депутатите отново не избраха председател на 48-ото Народно събрание. 

Бяха издигнати общо трима кандидати - Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП. От ГЕРБ и ПП, както по-рано беше обявено, не издигнаха свои кандидати, макар че първоначалните им предложения бяха съответно Росен Желязков и Никола Минчев. "Възраждане" също промени своята номинация за председател на НС - в началото на заседанието издигнат беше Петър Петров.

Йордан Цонев беше подкрепен от общо 102-ма депутати от ДПС и ГЕРБ, но те не бяха достатъчни. "Против" гласуваха 66 народни представители от ПП и ДБ, а "въздържал се" - 57 от БСП и "Възраждане".

Скрийншот: Официален сайт на НС

За кандидатурата на Кристиан Вигенин гласуваха 74 депутати от БСП и ПП, "против" - един народен представител от ГЕРБ-СДС и шестима от ДБ. Опцията "въздържал се" беше предпочетена от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, "Възраждане", както и от ДБ.

Скрийншот: Официален сайт на НС

Последният кандидат Цвета Рангелова получи най-слаба подкрепа от своите колеги. "За" гласуваха само народните представители от "Възраждане" - 27 души общо. "Против" маркираха общо 86 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП, БСП и ДБ. Най-много са гласували с "въздържал се" - 122 души от ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС и БСП.

Скрийншот: Официален сайт на НС

На финалната права на балотаж отидоха двамата кандидати на ДПС и БСП - Йордан Цонев и Кристиан Вигенин, тъй като събраха най-много гласове на първия тур, но отново нито един от двамата не беше избран за председател на парламента.

Номинацията на Цонев беше подкрепена от ДПС и ГЕРБ-СДС отново с общо 102 гласа, "против" бяха 67 депутати от ПП и ДБ, а с "въздържал се" гласуваха от трима от ПП, 27 от "Възраждане", 24 от БСП и двама от ДБ - общо 56 души.

Скрийншот: Официален сайт на НС

На Вигенин също не стигнаха гласовете от балотажа с Цонев, за да заеме председателския пост. Номинираният от БСП беше подкрепен само от 73 народни представители от партиите на Нинова и Кирил Петков и Асен Василев, а срещу кандидатурата му гласуваха 11 души от ГЕРБ-СДС и ДБ. "Въздържал се" маркираха 141 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, "Възраждане", и ДБ.

Скрийншот: Официален сайт на НС

От "Български възход" отказаха да участват в гласуването. Малко по-рано лидерът на партията Стефан Янев обясни, че докато не се постигне съгласие между групите, е безпредметно да се участва в избора на председател.

Преди гласуването имаше идея депутатите да се обединят около кандидатурата на Вежди Рашидов като най-възрастен и опитен народен представител, но той сам заяви, че оттегля своята номинация, и изнесе емоционална реч пред своите колеги в залата.

Той сподели, че никога през живота си не е слагал пред името си някаква титла. 

"Идвам от едно сиропиталище, завършил съм художествена гимназия и Художествената академия с отличен 6. Преподавал съм в Художествената академия. Академик съм в две държави и съм член-кореспондент на БАН, почетен професор съм, доктор хонорис кауза, но никога не съм ги казвал тези неща", посочи Рашидов.

"Няма по-голяма титла от доброто име, което човек си създаде", подчерта Рашидов. Той отбеляза, че е бил тежкоболен, заради което е отказал да бъде депутат.

Рашидов благодари на ПП и ги поздрави, че са направили крачка към промяната. Извини се и на Корнелия Нинова, че е имало моменти, в които не се е държал кавалерски с нея.

Предстои дебатите за избор на нов председател на парламента ще бъдат подновени и в утрешния ден от 10:00 часа.