Президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост в 48-ото Народно събрание парламентарна група - на ГЕРБ-СДС, на когото, съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Срещата ще започне в 10:30 часа, на "Дондуков" 2.

След получаване на папката президентът я входира в деловодството на Народното събрание, като очакванията са проектокабинетът да бъде гласуван от депутатите в сряда или четвъртък.

Засега против са се обявили парламентарните групи на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "БСП за България". След изключването на Явор Божанков от редиците на социалистите, четирите парламентарни групи разполагат със 124 депутати. От "Български възход" изразиха готовност за диалог, а от ДПС поискаха да чуят целите, приоритетите и персоналния състав на евентуалното бъдещо правителство.

 

Ако във вторник ДПС подкрепи кабинет на Габровски, той може да мине през гласуване само при намален кворум в залата. От средите на ГЕРБ се прокрадна и друга алтернатива - тайно гласуване. 

Николай Габровски вече заяви, че е готов със състава на кабинета, но все още не се съобщава нито едно от имената в списъка с посочените министри. В публичното пространство изтече единствено името на Драгомир Заков като потенциален външен министър. Той е бивш посланик на България в НАТО и министър на отбраната в правителството на "Продължаваме промяната".