"Няма да подкрепим правителство начело с Габровски. Имаме приоритети - национална сигурност, съдебна реформа и реформа на регулаторите, финансова сигурност. По поне две от тези неща не чуваме диалогичност от ГЕРБ".

Това заяви в предаването "Офанзива" по Нова нюз съпредседателят на "Зелено Движение" и зам.-председател на ПГ на Демократична България Владислав Панев.

"Никой не е адресирал намерение за подкрепа на правителство на ГЕРБ и не очаквам да се стигне до там", заяви Панев.

Не е възможно да станем свидетели на падащ кворум, влизаме и гласуваме "Против", уточни съпредседателят на Зелено Движение.

Запитан кое на ДБ не им харесва в подхода на Николай Габровски, който е предложението на ГЕРБ за премиер с първия мандат, той обясни: "Нямам забележки към подхода на проф. Габровски, забележките ми са, че правителство, подкрепено от ГЕРБ, ще действа в плаващо мнозинство с подкрепа от ГЕРБ. За тях приоритет бе Изборния кодекс, който не стои в топ 100 от темите на България. Сякаш ГЕРБ счупиха машините, за да може да се проведат по познат за тях начин предстоящите местни избори".

По думите му причината да не подкрепят кабинет на Габровски е, че нямат увереност, че приоритетите на България ще бъдат изпълнявани от кабинета, но и от подкрепящото го мнозинство.

Запитан дали ще предложат правителство на малцинството заедно с ПП, Панев отговори, че не може да изключат нищо. "Да не слагаме каруцата пред коня. Третият мандат ще бъде даден към средата на януари", прогнозира Панев.

Винаги идеята за правителство на мнозинството е по-добра, но такава липсва. Сроковете не са толкова ясни, каза той.

Относно третия мандат, ако бъде връчен на БСП, той каза, че дебатът в парламента е доста радикализиран. "Не бягаме от срещи - два пъти се срещнахме с ГЕРБ, бихме се срещнали и с БСП. Всякакви диалози са позитивни в рамките на този разпарчетосан политически живот. Ясни са разликите, има беседвания по бюджета, дефицитите вероятно ще бъдат увеличени с милиарди", поясни зам.-председателят на ДБ.

Запитан "ако при третия мандат номинираният за премиер бъде отново проф. Николай Габровски, как ще постъпят от ДБ", Панев каза, че по-важното е как ще действа парламента до тогава. "Да видим дали антикорупционните закони и в какъв вид ще бъдат приети", каза той.

Запитан дали военната помощ е отбиване на номера, той каза, че тя вероятно не е достатъчна и не е присъствал на закритото заседание, а и тя представлява квалифицирана информация.

От думите на Панев стана ясно, че с Явор Божанков, който бе изключен от ПГ на БСП, имат добра комуникация. "Много вероятно да намираме допирни точки и в бъдеще", каза Панев.

За думите на Борисов, че има "коалиция "Лукойл", той отговори: "Вероятно има коалиция "Лукойл", ние не участваме в нея. Ние предлагаме как извънредните печалби да влизат в държавния бюджет. Може да се наложи държавата да действа по-смело в определени ситуации".

В понеделник Николай Габровски трябва да се върне при президента със състав на своя кабинет. През седмицата той покани на разговори представители на всички парламентарни групи. Продължаваме промяната и "Възраждане" не се отзоваха на поканата, но от "Демократична България" приеха да разговарят.