Номинираният от ГЕРБ за премиер проф. Габровски, ще предложи за външен министър Драгомир Заков, твърди bTV. Заков беше министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Той пое поста, след като беше освободен Стефан Янев заради изказване за войната в Украйна.

Драгомир Заков е бил представител на България в НАТО. От 2017 г. до 2019 г. изпълнява длъжността директор на дирекция "Политика

за сигурност" в Министерството на външните работи. Бил е и началник в отдел "Контрол на оръжията" към ООН.

Очаква се проф. Габровски да предложи готов състав на правителство на президента Румен Радев в понеделник. Всички имена на кандидатите за министри вече са известни, но се пазят в тайна.

Не знам какво пише в папката на проф. Габровски, но съм сигурен, че ще ни изненада приятно, заяви в същото време в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Радомир Чолаков от ГЕРБ.

По думите му ще бъдат предложени само експерти, които ще са с профила на проф. Николай Габровски.

"Умни и успешни, хора, на които трудно можеш да кажеш този не става. Нека да оставим нашите колеги специално от БСП и "Демократична България" да преценяват в следващите часове искат ли да постъпят отговорно или ще продължават да са заложници на "Продължаваме Промяната", ДПС са казали, че ще подкрепят правителството на проф. Габровски", допълни Радомир Чолаков.

Той поясни, че едно правителство не се избира с идеята да бъде свалено след 3 или 6 месеца, не трябва да се поставя времеви хоризонт.

"Парадоксът при плаващите мнозинства е, че могат да произвеждат само добри решения", каза още Радомир Чолаков.

"Г-н Габровски финализира кандидатите за министри, които трябва да обявим

утре. Гласуването най-вероятно ще е в сряда, заяви междувременно съпартиецът на Чолаков Делян Добрев пред bTV.

"Ние не канибалстваме в другите групи така, както се случваше преди. Помните групата на ИТН буквално се разцепи по апартаменти, по лаборатории, купуваха се, обещаваха се места в парламента, в листи... Това не се случва в момента и резултатите в сряда най-вероятно ще го покажат", коментира Делян Добрев.

Същевременно служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви в предаването "Събуди се" по Нова телевизия, че по негова информация Габровски търси кандидат за вътрешен министър от редиците на МВР. Самият той обаче не е получавал покана, а и подчерта, че не би приел. Демерджиев разясни, че в редиците "сигурно е имало покани", но доколкото знае те не са приети.