"Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират парламент. Защото проблемите, които трябва да се решават, са много. Много закони чакат, важни държавни органи - ВСС, БНБ, работят в непълен състав или с изтекъл мандат, ако така продължаваме, ще доведем държавата до пълен блокаж". Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в заседанието на Европейския съвет.

Държавният глава каза, че може да връчи мандат за съставяне на правителство, едва когато има структурирани парламентарни групи.

"В тази дълбока криза служебното правителство категорично няма да повдига темата и да работи за това българските граждани - битови потребители, да отидат на свободния пазар на електрическа енергия", заяви още Радев. Той изрази надежда следващото редовно правителство също да работи в тази посока.

Президентът коментира и решението на Нидерландия да блокира за пореден път присъединяването на България към Шенген. Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че не трябва да гласува за присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство.

"Имахме задълбочен разговор с Марк Рюте. Много е важно да се знае, че в парламента на ЕС само четирима депутати от Нидерландия гласуваха против присъединяването на България към Шенген, а останалите 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха "За", обясни Радев.

Той подчерта, че чешкият премиер Петър Фиала се е ангажирал през декември Чешкото председателство да работи по всички процедурни механизми, така че да се търси решение по този въпрос.

По отношение на заседанието на Европейския съвет тази нощ, президентът заяви, че са взети решения от най-общ политически характер.

"Необходим е общ подход в две направления - решение за съвместно закупуване на газ от страните членки на ЕС на доброволен принцип и въвеждането на динамичен ценови коридор при транзакции с газ, както и таван на цената на газа, когато той се използва за производство на електрическа енергия", допълни Румен Радев.

По думите му най-важното е решение, че, ако дадена държава членка се чувства застрашена, че това ще накърни нейните интереси, ще се върне отново темата в Съвета.

Важна е защитата на домакинствата, на бизнеса, на най-уязвимите, каза още Румен Радев.