Машини ще доставим, пари ще се дадат, организация ще се направи, най-трудно е, според мен, да преодолеем корпоративния и купения вот, коментира президентът Румен Радев на организираната от него на "Дондуков" 2 среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Целта на срещата е да бъдат набелязани проблемите и начините за тяхното отстраняване.

Президентът Радев се позова на статистика и доклади, предоставени от ДАНС, МВР и прокуратурата, според които няма съществени разлики между местните избори през 2015 г. и тези през настоящата година. Гледайки всичко това, което и социолози и политолози, експерти, обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони, заяви президентът Радев.

Той очаква да чуе от присъстващите експерти предложения за мерки за справяне с проблема на корпоративния и купения вот, който определи като срамен. Това е срамно да се случва в европейска държава в 21-ви век, коментира Радев, като добави, че трябва да се върви към категорично увеличаване на тежестта на наказанията - и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението, как ще ги класифицираме, кои са административни нарушения, кои - криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията, заяви Радев. Това подменя вота на гражданите, коментира той, като добави, че от честността и прозрачността на изборите зависят не просто демокрацията, а легитимността на управлението и на институциите.

Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори, каза още президентът.

"Благодаря на усилията на всички институции, най-вече на ЦИК. Още с встъпването в длъжност трябваше да организират избори и за Европейски парламент, и за местните избори, плюс да въведат машинно гласуване", посочи той.

Румен Радев очаква на следващ етап по въпроса да се направят консултации и с политическите партии.

"Целта на днешната среща е на институционално и експертно ниво да идентифицираме проблемите, анализираме причините и да чуя вашето предложение за промени, чрез които да се отиде към подобряване на изборния процес. След това следват консултации с политическите партии. Трябва със съответните промени да постигнем по-добри избори за цялото общество. Когато говорим за честни избори, на всички е ясно, че в демократичния свят няма правила, които да водят към идеални избори - такива няма", добави още президентът.

Специално за недействителните бюлетини и проф. Михаил Константинов обясни много пъти, че проблем има в отбелязването на преференциите.

Спасението тук е машинният вот, изтъкна президентът Румен Радев.

Трябва да се отворят достатъчен брой чували и да се вземат законови и организационни мерки, сигурен съм, че можем да свалим този процент на недействителни бюлетини, каза Михаил Константинов. По думите му за местните избори са се чули много грешни данни. "Защото много хора побързаха да се изкажат", отбеляза той.

Проф. Константинов посочи, че разлика в недействителния вот на изборите през 2015 г., спрямо тазгодишните на практика няма.

"През 2015 г. процентът е 8,7 % и 14 % за общински съветници, 2011 година - 5,7 % недействителни. А за съветници само 6 %. Има странен скок между 2011 и 2015 г. Една от хипотезите е, че хората не се оправят с преференциите", допълни той.

Константинов обобщи данните, като посочи, че най-малко недействителни бюлетини има в София - 5 %, а най-много във Видин - 23 %.

"Във Варна - 11 %. В Кърджали - 14 %, под средния за страната. В Монтана - 21 %.", допълни той.

Препоръката е да се отворят достатъчен брой чували и да се вземат законови и организационни мерки сигурен съм, че можем да свалим този процент.

По предложението на президента Радев за наложително въвеждане на машинното гласуване Константинов отбеляза, че по последни проучвания 24 % от българите не са използвали интернет, което по думите му няма да им позволи да се справят с този начин на гласуване.

"Част от българските избиратели не са ползвали компютър, когато правим някакви хубави предложения, е хубаво да знаем това", добави професорът.

На тези негови думи президентът Радев отвърна, че по-скоро вижда машинното гласуване като работа с банкомат, който всички добре познават и, че използването на интернет няма общо с процеса.

"Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. Защото в "Ютюб" се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни", отбеляза държавният глава. Така и машината предоставя защитен логически механизъм, който не пуска да се отбележи преференция, без да е отбелязано другото необходимо поле. Да, струва пари, но трябва да имаме машинно гласуване, най-малкото, за да решим проблема с недействителните бюлетини, както и с преброяването, с обобщаването и голямото чакане на СИК, пренасянето на протоколи. По отношение на машинното гласуване в Бюджет 2020 няма изрична позиция за откриване на процедура за купуване на машини, посочи Румен Радев и постави въпросите откъде и как ще се осигури финансирането, както и кога ще започне процедурата. Поне този път 6 месеца преди следващите избори всичко трябва да е по местата си, добави Радев.

Президентът определи броя на недействителни бюлетини за общински съветници като неприемлив.

"Това не може да бъде процент за една нормална европейска държава", добави Румен Радев.

Президентът посочи като проблеми и огромния брой сгрешени бюлетини, разминавания в избирателните списъци, спазването на закона и от социологическите агенции, и от медиите, които влияят на мнението на хората.

Трябва да се ускорят и темповете за работа по дистанционно електронно гласуване, изтъкна още президентът. Той коментира във връзка със социологическите агенции и медиите, че законът се нарушава поголовно, а има и огромни разминавания в екзитполовете с действителността, които се подемат от медиите в хода на изборите и влияят на гласуването на хората. Това е недопустимо и тук трябва да има сериозна реакция, заяви президентът Радев.

Местните избори бяха спокойни и добре организирани, преференциите са проблемът за недействителните бюлетини, контрира председателят на ЦИК Стефка Стоева

Спокойни, добре организирани избори, резултатите според нас са легитимни - така обобщи местния вот, проведен тази година, председателят на ЦИК Стефка Стоева. Тя отбеляза, че броят на жалбите е драстично намалял - например в административните съдилища има два пъти по-малко жалби и оспорвания, отколкото през 2015 г. , много малка част са отменените решения на ОИК.

Тя уточни, че пълен анализ на изборите може да се направи, когато са готови изборните резултати с влезли в сила съдебни решения и тогава ще се получи пълната картина какво се е случило на отминалите избори.

Сред основните проблеми тя очерта високия процент недействителни бюлетини и сложността на секционните протоколи.

Повторното въвеждане на данните в ЦИК показа, че резултатите са вярно отразени от СИК, само в три общини - Трекляно, Ябланица и Хисаря, би следвало да се подмени по един общински съветник, но той пак е от същата политическа сила, никъде няма размествания по политически сили, а по отношение на кметовете няма никакви допуснати грешки, коментира Стоева.

След първия тур беше тиражирано, че от 3 093 213 бюлетини недействителните гласове са 466 077, тоест 15.9 на сто процента. Смята се, че това е най-големият брой недействителни бюлетини за последните 10 години, но това са данни само от изборите за общински съветници, уточни Стоева. По думите й при гласуването за кметове резултатите са по-добри от предходните избори през 2015 и 2011 г.

Например в изборите за кмет на община броят на недействителните гласове от първия тур е 128 204, което е 4,14 процента, докато на местните избори за кмет на община през 2015 г. броят на недействителните бюлетини е бил 175 562. При гласуването за кмет на кметство недействителните бюлетини за 2019 г. са били 39 199, което е 4,3 процента, а през 2015 г. броят им е 56 693 или 4,92 процента. При гласуването за кмет на район недействителните бюлетини през 2019 са били 26 636, а през 2015 г. - 38 636.

На втория тур на местните избори през 2019 г. при гласуването на кметове на община недействителните гласове са само 1,72 процента, а за кмет на кметства - 2,21 процента, което е много добър резултат, коментира Стоева.

Проблем има при недействителните гласове в изборите за общински съветници, посочи председателят на ЦИК. Тя отбеляза, че през 2011 г., когато не е имало преференции, недействителните бюлетини са били 6,18 на сто. Това ни кара да мислим, че големият брой недействителни гласове тази година се дължи на преференции, допълни тя. Според нея ЦИК трябва да извърши сериозен анализ на недействителните гласове. Тя определи като добра идея поканата от неправителствени организации за съвместна проверка и анализ на недействителните гласове.

Според нея не е правилно да се прави сравнение между недействителните гласове на местните и на евопейските избори.

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова коментира, че местните избори си остават огромно предизвикателство и се оказват не само най-трудните и тежките, но и най-скъпите, защото се гласува с различни видове бюлетини.

Тя посочи, че трябва да е обща грижата за повишаване на цялостната правна култура и разясняването на правата и задълженията да е постоянна задача.

Политологът доц. Стойчо Стойчев коментира, че от формална гледна точка изборите са организирани много добре и ЦИК върши геройски усилия да администрира процеса.

Той обаче отбеляза, че контролираният вот се случва още преди изборния ден и всъщност се състои в отношенията на определен човек - с неговия работодател, с кмета и т.н. Става дума за клиентелни отношения - някой се грижи за мен, а аз демонстрирам подкрепа, обясни той и посочи, че не става дума само за етнически малцинства, а и голяма част от българския етнос, особено в малките населени места е обхванат от това. Затова според него трябва да се работи в посока на преодоляване на социално-икономически зависимости и подобряване на живота на хората.