Необходимостта от намаляване на броя на недействителните бюлетини и гарантиране на защитата на машинния вот бяха част от темите, които президентът Румен Радев постави на среща днес с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с подготовката за произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент.

"Честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна, а това изисква безупречна организация, намаляване на броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците ни зад граница, създаване на добра среда за работа на наблюдателите и контрол на всички нива и на всички етапи, особено в процесите на броене, обработка на бюлетините, оформянето на протоколите, обработването и обобщаването на резултатите", посочи Радев.

"Искам да акцентирам на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател", отбеляза още президентът.

"Обсъдихме мерките, най-вече подбора, подготовката, обучението на членовете на СИК, една добра разяснителна кампания и особено машинното гласуване, където вотът няма как да бъде подменен или превърнат умишлено след това в недействителен, допълни той. Очаквам с организацията, която създавате, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива, произвеждани в някои СИК, посочи държавният глава.

Като важна задача Радев посочи и защитата на машинния вот, контрола, както и навременната реакция при сигнали. Надявам се тези избори наистина да бъдат прозрачни, честни и да покажем, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си, отбеляза държавният глава.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева изрази надежда, че независимо от напрежението в обществото, нормално в предизборен период, ще бъдат проведени добре организирани и честни избори. Участваме вече в много срещи с други органи, ангажирани с тяхното произвеждане, и сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие и от тях, посочи тя.

До днес машините трябва да са доставени в нашата държава, до 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а до предишния ден преди изборите те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии, информира Стоева. Тя припомни, че с нарочно свое решение ЦИК е определила 3000 секции, в които ще има машинно гласуване, на случаен принцип, в цялата страна.

Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, вярваме, че с извършването на сертифициране и на одит ще се гарантира честен машинен вот, посочи тя.

Стоева допълни, че се е оказало, че няма държавен орган, който да извърши сертифицирането, затова ЦИК се е обърнала отново към научната мисъл на нацията, към БАН и СУ за препоръки за специалисти, които тези дни започват работа по сертифицирането. Разчитаме на тяхната експертиза и на богатия им опит, това е първата гаранция според нас за честно гласуване, каза председателят на ЦИК. В момента се обсъжда въпросът с транспортиране на машините и с тяхната физическа охрана от органите на МВР.

Вярваме, че по този начин недействителните бюлетини ще бъдат намалени, но е необходимо и след провеждането на изборите да се извърши анализ и проверка, посочи Стоева.