След политическите консултации при президента Румен Радев за шеф на ЦИК днес бяха изслушани всички 15 кандидати за членове и ръководство на комисията.

"Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия. Вие сте не само нови като състав, но и имате да изпълнявате нови положения в закона, които са много предизвикателни. Вие вече сте длъжни да изпълнявате този закон", обърна се президентът към състава на новата ЦИК.

"Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано, благодаря на партия "Има такъв народ", че издигна кандидатурата ми", отбеляза Камелия Нейкова, чиято номинация стана факт, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов.

Тя обясни, че новата ЦИК трябва да започне с летящ старт, защото изборите са много скоро.

Професионалният ми опит за провеждане на избори е достатъчен, за да отговоря на изискванията за поста. С избори се занимавам от 2001 г., отбеляза Нейкова. Тя изрази изключително задоволство, че секретар на комисията отново ще е Севинч Солакова, която има огромен опит на поста.

"Още в първата седмица ни предстои усилена работа. Според мен новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство. Аз съм привърженик на машинното гласуване, улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е", каза още Камелия Нейкова.

Снимка: БТА

Президентът се обърна към Севинч Солакова: "Всички партии приеха с облекчение това, че бяхте посочена отново за секретар с оглед на вашия голям опит", след което ѝ даде думата.

Имам дълъг опит и практика в организирането на различни видове избори, заяви след нея Солакова, която от 2011 г. е секретар на ЦИК. И обяви, че е по-спокойна, след като е чула от Нейкова, че има ясна визия какво трябва да се направи.

"Остава да видим дали имаме обща воля нещата да се случат така, както е добре. Имаме ли обща воля, няма как да не се справим", допълни тя.

"ЦИК трябва да има за цел да спечели доверие в целия изборен процес и в органа, който се избира", каза още Солакова.

"Ако ЦИК прилага закона правилно и еднакво спрямо всички, тогава определението независим централен орган няма да е само запис в Изборния кодекс", категорична беше Солакова и подчерта, че ЦИК трябва да работи за професионална администрация.

След това президентът Радев даде думата на избрания за зам.-председател на комисията Димитър Димитров от ГЕРБ-СДС и му отправи въпрос как ще участва в организацията на машинното гласуване, след като не подкрепя пълното му въвеждане.

"Скептичното ми отношение към технологиите е свързано с компетентността ми. Имам дълъг опит. Имам идеи как използването на машини може да бъде направено сигурно, за да няма съмнение", отговори Димитров. 

Той препоръча ЦИК да се нарича комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне така натиска върху нея покрай подготовката на изборите.

"Предстоят и частични избори в Благоевград на 27 май. Благодаря на номинацията на ГЕРБ-СДС. Винаги съм бил и продължавам да бъда някакъв вид гражданска квота и съм работил с много партии", каза още той.

"Аз също съм привърженик на машинното гласуване, но има рискове - това са логистиката, сертифицирането. Ползите са огромни - да се преборим с недействителните бюлетини, машините помагат да се реши корпоративният вот", отбеляза самият Радев.

Оценката за работата на ЦИК не може да бъде еднозначен - от една страна тя организира и проведе успешно 3 национални избора, като те бяха с много неизвестни, въведе се машинно гласуване, провеждаха се в пандемична обстановка и ЦИК се справи нелошо. Но от друга страна в определени периоди комисията се блокираше и работеше неефективно, приемаше такива решения, които с основания бяха критикувани. Надявам се новата ЦИК да вземе всичко положително от работата на ЦИК, да го надгради и да се стреми да избягва всички лоши практики. Това заяви излъченият от БСП за зам.-шеф на ЦИК Емил Войнов, който от много години работи в изборния процес и обучава членове на СИК.

Пред ЦИК стои и една дългосрочна задача. Ние сме представители на различни политически сили, но трябва в ежедневната си работа да градим авторитета на ЦИК и да поставяме закона над всичко. Така да работим, че ЦИК действително да бъде припозната и да има доверие както от гражданите, така и от политическите сили. Досегашната ЦИК не можа да се справи с тази задача, надявам се новата да успее, завърши Войнов.

След което държавният глава обясни, че възможно най-бързо трябва да се определи колко машини ще са необходими за секциите в чужбина, за да бъдат осигурени, защото няма възможност бюджетът да бъде актуализиран. И отправи въпрос към Цветозар Томов как ще бъде осигурено участието на партии и граждански организации, които имат интерес в процеса на сертифициране на машините.

"Ще поискам решението на ЦИК за забрана на достъпа до сертифицирането да бъде отменено. Няма как да имаме претенцията, че работим открито и прозрачно, ако не осигурим достъп по отношение на толкова деликатни обстоятелства", отговори издигнатият от "Демократична България" Томов.

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване. Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и информационна кампания", добави той.

И допълни, че не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен.

"Най-грешните и тежки решения на ЦИК са били тогава, когато ЦИК се дели на партийни групички. Ние не сме микропарламентарни групи, ние сме 15 човека с тежка отговорност", подчерта Томов.

Снимка: БТА

Как да се борим с нарушаването на закона и публикуването на екзитполовете от медии преди края на изборния ден, което се прави абсолютно целенасочено, за да се въздейства на избирателите, обърна се Румен Радев с въпрос към Росица Матева, която е номинирана за зам.-председател на комисията от "Изправи се! Мутри вън!".

"Винаги съм била привърженик да се спазва закона. Той забранява на социологически агенции и медии публикуването на такива резултати под каквато и да е форма в изборния ден", отвърна Росица Матева.

"Трябва да има някакъв ред, при който всяка социологическа агенция да поема ангажимент пред ЦИК, че няма да разпространява данни от изследването до приключване на изборния ден", допълни тя.

Според нея трябва да бъдат доставени машини за гласуване за демонстрация в цялата страна в два месеца преди изборите, както това направили от Обществения съвет в София преди предишните избори.

"Тази комисия ще бъде поставена пред сериозни предизвикателства, не чух как ЦИК ще облекчи изборния процес на избирателите. Машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност, тъй като голяма част от гражданите няма да го припознаят, надявам се да бъда опроверган", каза Красимир Ципов, номиниран от ГЕРБ-СДС.

"Нека да напомня, че в САЩ правото за гласуване с машина е право на избор. Трябва да опитаме да направим изчисление в рамките на един изборен ден в една секция колко български избиратели могат да гласуват с машина", посочи Ципов.

Още древните римляни са казали - лош закон, но закон, и той трябва да бъде изпълняван. През всичките години на позициите, които съм заемал, съм правил всичко възможно законът да бъде изпълняван такъв, какъвто е, независимо дали ми харесва, обясни още Ципов.

"Приемам вашите доводи за риска от машинно гласуване, но трябва да си зададем въпроса защо стигнахме дотук. В САЩ няма клипове в YouTube, в които кмет на голям град, даже от вашата партия, да дава съвети как членове на СИК да произвеждат недействителни бюлетини", отговори му Радев.

Снимка: БТА

Сигурно донякъде сте прав, но през последните няколко години станахме свидетели на ефективни разследвания от органите на лица, които са извършили изборни престъпления, отвърна Ципов и добави, че за него е изключително важно всички случаи, свързани с изборни престъпления, да бъдат разследвани ефективно.

Силвия Стойчева от БСП призова партиите да не излъчват своите представители в СИК в последния момент, за да имат възможност те да се запознаят и с правилата на Изборния кодекс, и с процеса на работа.

А Елка Стоянова, номинирана от ИНТ, апелира изцяло да се преосмисли процеса на назначаването на членове на СИК. Тя разказа и за трудностите, с които се сблъскват членовете на СИК в нощта след изборите при предаването на протоколите и поиска да се помисли за облекчаването им.

Логистиката за машинното гласуване ще създаде още по-съществени затруднения този път, защото не са решени проблеми със складовете, транспортирането, набирането на техници за обслужването, предупреди Ерхан Чаушев от ДПС. 

Снимка: БТА

Той поиска комуникацията и взаимодействието с различни органи да се планира още отсега.

Ролята на гражданското общество не може да се пренебрегне, ако искаме да имаме българи в чужбина. Има голям потенциал на гражданска енергия, която трябва да се канализира от държавата. След дълги години виждаме отново внимание към вота на българите в чужбина и аз мога да бъде полезен с опита ми в този процес. Това обясни проф. Любомир Гарвилов от ИНТ, който се включи онлайн от Тулуза.  Той от години е член на мрежата на доброволците, които организират изборите в чужбина, и поиска да координира в ЦИК работните групи за вота зад граница. Още на първото си решение ЦИК да вземе решение за разкриване на автоматични секции в чужбина, защото там има повече работа по места.

Ще се стремя да съдействам по-изчистеното и бързо представяне на изборните книжа, заяви Любомир Георгиев от "Демократична България".

Важна е подготовката на обществото за гласуване с машини, защото все още се усеща притеснението, посочи кандидатът на БСП Цветанка Георгиева. ЦИК трябва да намери онези форми и методи, които наистина ще убедят българските граждани, че гласуването с машини е бързо и лесно, не крие рискове, добави тя.

Тук сме 11 колеги, които вече сме участвали в предходни мандати на ЦИК, което говори, че политическите партии са припознали тези колеги като експерти. Съставът на ЦИК върви към професионален състав, подчерта Георги Баханов, издигнат от ГЕРБ-СДС.

Снимка: БТА

Приобщаването на всеки българин зад граница е огромна отговорност, обясни президентът. И се обърна с въпроси за проблемите при вота на българите в чужбина на предишните избори към Йорданка Ганчева, която в предишната ЦИК е отговаряла за изборите зад граница, а сега е номинирана отново от ГЕРБ-СДС.

Като член на ЦИК не съм решила самостоятелно нито един въпрос, свързан с организацията на изборите извън страната и целият процес бе прозрачен, отговори Ганчева. И обясни, че Великобритания изцяло са се съобразили с мотивираното предложение на посланика ни в Лондон. Тя отхвърли критиките, че ЦИК е скрила или разпределила заявления, за да няма възможност за гласуване.

Наскоро акредитирах посланиците на Финландия и Португалия, които също провеждаха избори по време на пандемия. Попитах ги как протича този процес при тях и те отговориха, че гласуването е в продължение на седмица. А в това време вечер урната стои в общината. С какво я пазите, беше моят въпрос, разказа президентът на края на изслушването. Тук говорим за доверие, за съзнание в обществото, за отношение и зрялост. Да се надявам, че и ние ще вървим в тази посока, заключи той.

След оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК, всички партии одобриха номинацията за Камелия Нейкова.

"Вчера получих писмо лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса", заяви държавният глава в началото на консултациите.

Кандидатите за членове на ЦИК:

Красимир Ципов, Димитър Димитров (зам.-председател), Георги Баханов и Йорданка Ганчева - ГЕРБ;

Камелия Нейкова (председател), Елка Стоянова и Любомир Гавраилов - "Има такъв народ";

Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева - БСП;

Севинч Солакова (секретар) и Ерхан Чаушев -ДПС;

Цветозар Томов (зам.-председател) и Любомир Георгиев - "Демократична България";

Росица Матева (зам.-председател) - "Изправи се! Мутри вън!"