Стартира новият политически сезон. Началото бе дадено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която удари звънеца. Новата сесия на Народното събрание беше открита с химна на Република България, с химна на Европейския съюз и в присъствието на президента Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Днес откриваме осмата сесия на 44-то Народно събрание, тя няма как да не мине под знака на предстоящите местни избори, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

"В предизборна обстановка страстите се нажежават, а парламентарната трибуна често се използва от политическите партии за отправяне на политически послания. Надявам се обаче, въпреки противопоставянето, острите спорове и различните позиции, да запазим добрия тон, да се отнасяме с уважение помежду си, защото ние сме опоненти, но и колеги и всички заедно представляваме българския народ", каза Караянчева.

Нека покажем, че парламентът е отговорна институция и депутатите си вършат работата, както това правят българските граждани, призова тя.

Председателят на НС отбеляза, че след два дни ще отбелижим 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия - една от най-светлите и значими дати в нашата история. Предстои ни дълъг път до постигането на общините ни цели и е необходимо единство между всички политически сили, институции и граждани, за да има утре богата и развита България в стабилна и сигурна Европа, посочи тя.

Очакват се и изявления от парламентарните групи за новия политически сезон.

Програмата на парламента за 4-5 септември предвижда по предложение на "Обединени патриоти" депутатите да обсъдят на първо четене законопроект за допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. В нея е и прекратяване на пълномощията на народния представител от "БСП за България" Иван Генов.

В дневния ред е второто четене на промени в Закона за измерванията, първото четене на изменения в Закона за електронните съобщения и Годишният доклад за младежта за 2018 г.

Утре се предвижда парламентът да разгледа ветото на президента върху промените в Закона за военното разузнаване. След това депутатите ще обсъдят на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча. В четвъртък от 11.00 часа е насрочен парламентарен контрол.