Президентът зае страната на премиера при престрелката изпълнителна власт - прокуратура. Според Радев привикването на Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова на разпит във ВКП е форма на институционално изнудване и търсене на реванш.

"При връчването на проучвателния мандат на Кирил Петков аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдието, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, за мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера'', коментира държавният глава пред медиите в Медицински университет в София, където присъства на тържеството за връчване на дипломите на бъдещите медици.

На въпрос каква оценка би дал на кабинета Петков за последните два месеца Радев посочи, че още е рано за оценки.

"Още е рано да се дава оценка на правителството, което работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да си мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден", каза той.

Президентът коментира и отношенията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

"Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, прозрачно и принципно, когато взема решения и действа, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни решения", коментира Румен Радев.

Президентът Румен Радев не вярва сегашният състав на Висшия съдебен съвет да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Песимист съм в този състав Висшият съдебен съвет (ВСС) да вземе рационално решение, заяви президентът по повод искането за оставка на главния прокурор от страна правосъдната министърка Надежда Йорданова, която ще го предложи на ВСС след решението на КС, че има право на това.

Въпросът е дали е пригодно това мнозинство във ВСС, в морални и професионални качества, да вземе правилното решение, изрази недоверие Румен Радев.

Президентът коментира и други актуални теми от последните дни, като по въпроса за рокадите в "Булгаргаз" и обвиненията, че още с встъпването си в длъжност новото ръководство е побързало да продаде количества газ на Румъния "за три секунди", президентът заяви, че "очакваме тази информация да бъде надлежно изнесена цялата".

"Обществото да е запознато навреме, за да не остават съмнения за задкулисни действия. Очаквам правителството да действа прозрачно, очаквам информацията от ДАНС и КЕВР.", добави Радев.

"По отношение на златните паспорти - това е една порочна практика, която трябва да се преустанови. Аз съм оторизирал г-жа Йотова да подписва тези решения. От страна на Президентството целият процес е абсолютно прозрачен", обясни за предоставянето на българско гражданство Радев.

Той допълни, че вицепрезидентът Илияна Йотова дори инициира допълнителни обратни проверки на документите на кандидатстващите, така че да се избегнат всякакви съмнения. Румен Радев обаче препоръча законови промени, които да улесняват получаването на български паспорти от българите в традиционните ни общности зад граница.

"Нека обърнем по-голямо внимание на промяна в закона така, че българите от нашите исторически общности зад граница да получават по-лесно паспорти, а не тези, които декларират някакви фалшиви инвестиции", препоръча на управляващите президентът.

Той показа, че не отстъпва от категоричната си позиция да не вдигаме ветото пред еврочленството на Северна Македония преди тя да спазва правата на българите там, вписвайки ги в тяхната конституция. "Ние трябва да бъдем безкомпромисни, защото за права и Копенхагенски критерии не се преговаря - те се изпълняват", отсече Румен Радев.

"Моята позиция е ясна - българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на Република Северна Македония, преди да започне преговори, преди да отворим вратата за начало на преговори. Ние се нагледахме на достатъчно декларации, обещания, договори и какво ли не", реагира президентът.

"Трябва да има ясни конституционни гаранции редом с ясни гаранции за снемане на всякакво посегателство върху българското историческо наследство и изкореняване на омразата", категоричен беше държавният глава.

Той припомни, че още от май месец миналата година, когато е започнал да представлява страната в Европейския съвет, правата на македонските българи са влезли вече във фокуса на всички европейски лидери и ръководителите на европейските институции са започнали да разбират българската позиция.