"Думата на 2020 г. е "Мутри вън" и това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие" - това заяви президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио.

В отговор на въпрос дали половин година по-късно отново би излязъл с вдигнат юмрук от президентството, той каза:

"Винаги ще изляза и ще го направя, защото аз винаги съм на страната на българите, когато те отстояват своите принципни позиции в името на България".

Държавният глава подчерта, че обединява българите срещу статуквото, беззаконието и несправедливостта.

"Ако имаме криза и то вихреща се с COVID-19, ако сме държавата с най-голяма смъртност на глава от населението в ЕС, то е заради характера на това управление. За това ние стигнахме дотук, затова трябва да бъдем непримирими и единни в това наше усилие", обяви още Радев.

Той коментира и казаното от себе си миналата година, че 2020-а ще бъде година на отговорност.

"Тя не се случи. Имаше отговорност от стотици хиляди граждани за бъдещето на България и съдбата на нашите деца. Нямаше отговорност от българското правителство, от много политици, които в тази сложна, критична за България обстановка не взеха решение, което да съответства на бъдещето", подчерта президентът.

Той коментира и други теми. По повод удължаването на мерките срещу коронавируса до 31 януари и дали ги подкрепя, президентът каза:

"В работата на експертите в здравните органи аз няма да се меся, но това не трябва да става на базата на догадки, опираме до липсата на важна информация, не се състави ясен план, много държави го показаха, мерките да се въвеждат последователно. Чак на деветия месец, при 200 починали, ние приехме национален план - това според мен беше сарказъм".

Скрийншот: YouTube/Darik Plus

По повод плана за ваксинация той каза, че няма нужда да се играе театър и политиците първи да се имунизират, а е важно лекарите да дадат пример.

Държавният глава направи и остро изказване срещу свой колега от друга държава. Повод за това стана едно събитие - преди седмица за първи път Реджеп Ердоган участва в национална конференция на ДПС и във видеообръщение поздрави участниците. В него той нарече премиера "моя скъп приятел Бойко Борисов" и изтъкна добросъседски отношения между двете страни.

"Аз не коментирам политически партии, но като като президент вземам отношение към външнополитически събития. На националната конференция на ДПС се случи нещо - приветствието на турския президент Ердоган е признание за амбиции за участие в българския политически живот, това е недопустимо и според проводник на това влияние е министър-председателят Бойко Борисов. Доскоро ДПС утвърждаваха образа си на национална партия, но откривайки трибуната си за президента на съседна Турция, те хвърлят сянка върху своя ореол на национално отговорна политическа сила", каза Радев.  

"Искам да бъда правилно разбран - Турция за нас е приятел, тя е изключително важен партньор и съюзник и по никакъв начин не искам това да влияе на нашите отношения. Напротив аз бях единственият президент на ЕС, който откликна на поканата на Ердоган, аз бях на неговата инагурация. Но се надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г., когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Тогава г-н Ердоган публично заяви, че в България се преследват интересите на етническите турци, че тук се нарушават принципите на правовата държава и демокрацията. Тогава аз отговорих, че България не дава, но и не приема уроци по демокрация, и то от държави, които имат проблеми с върховенството на закона. Така че силно се надявам Турция да не се намесва и в тази изборна кампания и това зависи от ДПС, както и от премиера Борисов", изтъкна президентът, който в отговор на въпрос уточни, че не е получавал покана за конференцията.

Радев отказа да прогнозира изхода от парламентарните избори, които са планирани за март 2021 г., и дали ще има редовен или служебен кабинет. Той не каза дали е склонен да промени датата, която сам посочи - 28 март - първата възможна, но уточни, че ще се съобрази със ситуацията в страната. И бе категоричен, че до 26 януари указът му за насрочване на вота ще бъде публикуван в Държавен вестник, както е по Конституция. Според него обаче при всички случаи "трябва започне демонтаж на сегашния порочен управленски модел".

По повод неговата кандидатурата за втори президентски мандат идната есен, той  каза, че за момента това не е тема за обсъждане, но подчерта: "Ако реша да се явя на избори няма да се моля или да влизам в задкулисни договорки с партийни централи".

Малко по-късно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира пред радиото думите на държавния глава.

"Президентът не бива да ревнува. Да, той не беше поканен на конференцията, защото поканихме само партийни лидери. Ердоган е лидер на партия. Поздравиха ни лидерите на още три турски партии, както и лидерите на либерални партии от съседните ни страни", каза той.