Има редица обезпокояващи факти от проверките в търговската мрежа, посочи държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в президентството, предава БТА. По думите му държавата е длъжник на българския производител, който е притиснат в ъгъла.

От 15 февруари Комисията за защита на потребителите, съвместно с Българската агенция за безопасност на храните и Националната агенция за приходите, започна масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна. Основен фокус на инспекциите ще бъдат нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките.

Със завишено внимание ще се следи за нарушения при хранителните продукти, съобщиха тогава от регулаторния орган.

Това, което установява служебното правителство при многобройните проверки, не е никак радостно, каза още Радев. Той обясни, че предстои служебното правителство да даде повече информация на пресконференция.

Държавата е длъжник на българския производител, а той е притиснат в ъгъла, смята президентът. Докато неговата продукция стигне до щанда, има два-три пъти увеличение на цената, а това рефлектира и върху качеството, посочи той. Като държава не трябва да приемаме повече това състояние, добави президентът.

Предстои да бъде направен сайт, на който ще бъдат сравнявани цените на продуктите в различните търговски обекти, съобщи преди дни служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Президентът каза още, че българският бизнес има изключително важна роля за справянето с инфлацията и сивата икономика

Всички кризи, които се случиха света, ясно показаха, че енергетиката е фундаментът на икономиката, смята Радев.

"Без силна, устойчива и автономна енергетика не можем да говорим за силен български бизнес и индустриализация на страната", каза още той, цитиран от БТА.

По отношение на членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) има голям напредък, посочи Румен Радев.

През октомври генералният секретар на ОИСР Матиас Корман беше в България и страната ни представи завършения предварителен доклад, което отключва изработването на пътната карта за членство в организацията, обясни държавният глава. Скоро трябва да бъде отворено и постоянно представителство на ОИСР, добави той.

Основна цел на служебните правителства е да се работи така, че България да не остава в периферията на Европа и встрани от пътя на развитите държави, отбеляза Радев и добави, че България може да стане член на Шенген още тази година.

Според президента България не използва пълноценно своето географско положение и възможности, а това е ключово за българския бизнес. По думите му страната ни трябва да бъде отворена още повече към другите съседните държави.

"Транспортната свързаност във всички отношения, не само в енергетиката, истинската транспортна свързаност трябва да има много по-голям капацитет, за да може страната ни да се възползва от своето географско положение", коментира държавният глава.

Предстои визита на президента на Румъния Клаус Йоханис в България, съобщи Радев и изрази надежда, че този път ще започне строеж на поне още един мост над р. Дунав. "Все още няма меморандум на Министерството на транспорта на страната ни и това на Румъния за трети мост над Дунав, да не говорим за следващите", заяви той.

Когато говорим за инвестиции, е добре да имаме предвид не само чуждестранните инвестиции, българският бизнес трябва да се чувства не по-малко ухажван и защитен, посочи президентът.

Относно членството на България в Шенген и проблема с миграцията държавният глава заяви, че "навсякъде има организирана престъпност и корупция, не можем да абдикираме от настояването си за членство в Шенген".

"В България се хващат трафиканти, граждани на почти всички членки на ЕС. Какво търсят тук и тези държави какви мерки взимат, за да се борят с тази миграция? Сами не можем да се справим с тази мощна организирана мрежа", подчерта президентът Румен Радев.