"Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове". Това коментира президентът Румен Радев, който присъства на деня за демонстриране на способности на тактическо учение на полигона Корен, край Хасково.

По думите му, "това е целта на режисирания скандал в Естония - да се отклонява вниманието". Според Радев правителството си купува спокойствие и власт с парите на гражданите.

Държавният глава коментира, че изчисленията са направени така, че да се раздават безконтролно пари без обществени поръчки, като визира средствата за строежи на магистрали и язовири.

Радев поясни и в какво здравословно състояние е, след като си направи на няколко пъти PCR-тестове заради контакти със заразени с коронавирус от неговото обкръжение.

"Чувствам се в отлично здраве. Спазвам стриктно предписанията на РЗИ и относно тестване, и относно карантиниране. По закон има ясно определен орган, който е оторизиран и компетентен да налага и да отменя карантина, това е РЗИ", обясни президентът, цитиран от БНР.

Той каза, че следва стриктно правилата на РЗИ и повече няма да коментира.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда на заседание онлайн бюджета. На него социалните партньори ще обсъдят проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за догодина.

Синдикатите, бизнесът и правителството ще разискват и по финансирането на мярката 60 на 40 за следващата година.

Към бюджета вече има претенции за повишения на заплатите - от страна на полицаите, а днес и от страна на пожарникарите.

За догодина се предвижда увеличение на минималната работна заплата от 610 на 650 лв, универсални детски добавки без подоходен тест, минимално дневно обезщетение за безработица от 12 лв, минимална пенсия от 300 лв и максимална от 1440 лв. при запазване на максимален осигурителен доход в размер на 3000 лв.

Предвижда се всички пенсии от 1 юли да се увеличат с 5% по швейцарското правило.