Президентът Румен Радев коментира за пръв път инициирания от ИТН референдум за президентска република в отговор на журналистически въпрос по време на фестивала "Сурва" в Перник."Специално за моята институция - нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите. Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам", подчерта Радев.

Според него, случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в Република Северна Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза - не е битов скандал, не е криминален случай, заяви президентът. 

Защото неиздирените и ненаказани и много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация.

В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни, потвърди и държавният глава.

Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права. Радев каза, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония. 

"Оттук нататък е изключително важно да имаме консолидация на нашите усилия, да може тези партии и лидери, които призоваваха веднага за вдигане на ветото, които се опитваха дори да заличат от общественото съзнание тежкото положение на македонските българи - всички да се обединим, така че да използват всички механизми в двустранната дипломация, така че да се реши веднъж завинаги този проблем", призова Румен Радев. 

Ако в РСМ продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за ЕС - това е категорично ясно", каза президентът.

Той призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

Радев коментира и съдебната реформа. Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор, заяви държавният глава. 

"Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, се втурнаха да решават този въпрос", обясни той.