Паралелно на друга среща екипите на двамата са обсъдили на експертно ниво актуализацията.

Като посочи, че няма да говори от името на държавния глава, финансовият министър каза, че в разговора президентът е споделил, че "у него съществува известна нагласа да наложи "някакъв тип" вето на бюджета", предаде БТА.

Петър Чобанов е подчертал пред президента, че частично вето върху бюджета няма.

Министърът обясни, че дори ветото да засяга някакви текстове, бюджетът няма как да се изпълнява, защото бюджетните показатели са взаимно свързани, "т.е. и на два текста, и на два параграфа да наложи вето, това означава, че целият бюджет няма как да бъде изпълнен след актуализацията".

"Президентът каза, че продължава да мисли", каза Чобанов и допълни, че е възможно да имат и нова среща, когато държавния глава получи текстовете от Народното събрание.

Чобанов посочи, че президентът има право по Конституция да налага вето, но то не не може да бъде "по противоконституционност", тъй като, по думите му, текстовете са изрядни, изчистени и не противоречат на нито един закон, нито на конституцията.

"Може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче е директна намеса във фискалната политика, т.е той дава заявка да участва в правенето на фискална политика", посочи финансовият министър.

Той смята, че евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи.

Държавният глава ще се произнесе до два дни, съобщиха след срещата от президентството.

Какво ще се случи при вето


Актуализацията може да се измести във времето и по този начин няма да може да се провежда политиката, за която са избрани в правителството, няма да се извършат редица социални разходи, обясни министърът.

Той каза още, че евентуално вето ще постави правителството в ситуацията да изпълнява бюджета на министър Симеон Дянков.

"Тъй като няма много възможности - по начина, по който министър Дянков го изпълняваше, т.е. режем разходи, но не ги режем, за да ги оптимизираме, а ги режем просто да не ги изпълним тази година, прехвърляме ги за следващата година, без да е ясно дали тогава ще можем да ги бюджетираме, спираме разплащания към бизнеса и натрупваме по-голямо количество невъзстановено ДДС", коментира Чобанов.

По-рано председателят на парламента Михаил Миков коментира, че ако президентът разглежда ветото като политически ход, това ще е безотговорно, а самото вето би било безпрецедентен акт.

При налагане на вето Миков няма да свиква парламента извънредно.


Анкета: Да наложи ли президентът вето на актуализацията на бюджета?

Кръстосан огън: Какво ще се случи при евентуално вето на бюджета?