Премиерът Бойко Борисов направи ироничен коментар за подкрепата на БСП за кандидат-кмета на София Мая Манолова.

"Като знам Мая, когато я направихме омбудсман, какъв натиск имаше от БСП срещу нея, как тя хулеше БСП пред мен. Ако са толкова двулични, да им е честито - и на едните, и на другите. Не казвам, че ГЕРБ сме идеални. Ще освежим цялата партия. Там, където са допуснати недъзи, ще ги отстраним", заяви той пред журналисти в Русе, където беше на посещение.

По повод критиките от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова за състоянието на икономиката на страната, Борисов каза, че не иска да коментира, но все пак каза:

"Само преди два месеца сме я победили категорично и тя призна провала си и си подаде оставката. След това по най-унизителния начин си я измъкна. Икономиката върви в темпове, в които ние не можем да смогнем с инфраструктурата".

На въпрос защо ГЕРБ не подкрепя сегашния кмет на Русе Пламен Стоилов за трети мандат, премиерът заяви, че е доволен от работата му, но иска да освежи партията. На изпълнителната комисия по-рано тази седмица той завил, че това е последен път, в който допуска кметове повече от трети мандат.

В Русе Борисов отиде заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Той инспектира част от осъществените инфраструктурни обекти на територията на града, както и тези, където има строителни дейности - като кея. С него премиерът посети и професионалната гимназия по облекло. Той се срещна с кандидата на ГЕРБ за кмет на Русе и директор на училището инж. Диана Иванова. Борисов разгледа и гимназия "Христо Ботев", която е обновена по европроект, предаде БТА.

Снимка: БТА

Програмата му включва и посещение в град Бяла, където със средства, отпуснати с постановление на Министерски съвет, е довършена и оборудвана сграда на средно училище "Панайот Волов".

"В Бяла чисто ново училище правим. Майка, Бог да я прости, умря. Иначе и днес щеше да ме стегне. Каквото кажеше - закон е", сподели премиерът.

Снимка: БТА

 След което коментира важни теми за Русе.

"Не съм оптимист за втори мост над река Дунав при Русе-Гюргево", призна той и обясни, че министрите на транспорта на България и Румъния водят непрекъснати разговори.

На въпрос, свързан с военния завод "Дунарит" край Русе, премиерът заяви, че ако предприятието излезе на публична продан, държавата ще направи всичко възможно да го придобие.

"Толкова ми омръзнаха аферите около този важен стратегически завод, че и отгоре ще дадем на търга, но ще си го купим и ще бъде сто процента само държавен. Гарантира. Докато съм някакъв и имам някаква власт, това ще стане", коментира Борисов.

"Новият кей в Русе ще стане найкрасивото място в града. За мост, настояват от Румъния. Обаче не съм оптимист за това", каза още той.

И не пропусна да се похвали:

"Ще пуснем до Боаза, до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. Търговище - Шумен се строи много усилено. Ако всяко правителство беше правено по една магистрала, сега нямаше да ме питате. Ние правим 7 наведнъж. В същото време всеки ден се иска", коментира той.