"БСП за България" излезе с остра декларация срещу управляващите в защита на свободата на словото.

"Сега ние от "БСП за България" призоваваме: "Днес е денят, не ни е страх, днес е денят всички да се противопоставим на вчера, когато беше свален от ефир поредният журналист - в случая Силвия Великова от Българското национално радио", заяви лидерът на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя използва мотото "Днес е денят", с който медии осъдиха публикуваните снимки със сексуално съдържание на приятелката на кандидат-кмета на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

"Днес е денят всички да се противопоставим на онзи ден, когато журналистът Юрий Борисов беше отведен с белезници на разпит като свидетел. Днес е денят да се противопоставим на 30 август, когато министър-председателят Бойко Борисов изключи микрофоните на журналистите в Министерския съвет", каза социалистката, цитирана от БТА.

"Случаят от вчера е поредното посегателство на свободата на словото", коментира още Нинова и отбеляза, че преди това са били и Генка Шикерова, и Милен Цветков, и много други не само журналисти, които критикуват властта.

"Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате, на кого ще запушите устата, кого ще оковете в белезници и ще ни подкарате към следствието. В 21 век, в сърцето на Европа, мракобесие и диктатура. Днес е денят за неудобните въпроси. Ние призоваваме всеки българин, който има такъв да го зададе на премиера в социални мрежи, в интервюта, в имейли и писма до Министерски съвет. Докато не са ми изключили микрофона, защото и това ми се е случвало, ще питам няколко неща", добави председателят на левицата.

И продължи:

"Вчера г-н премиерът заяви: "Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата. У нас се прави икономика, заводи, хиляди тирове с продукция напускат страната и износът расте. Той е такъв, какъвто не е бил за никое време". В същия ден работодателите, тези, които правят икономика, а не тези, които я говорят заявяват: "За индустрията въпросът дали идва криза не стои, всъщност кризата дойде". За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4 %, за юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август за - 3,1 %".

Тя попита кое е вярното - говоренето на премиера за икономиката или реалното състояние на страната?

"Друга важна тема - Шенген. Борисов на 3 септември: "Дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген". На 12-ти: "Аз не съм казал, че се отказваме от Шенген", на 12-ти: "Ние отдавна сме в Шенген" и пак на 12-ти: "Ние искаме в бъдеще да влезем в Шенген, но Холандия ни спира по егоистични причини". В един ден. Пак ни пречи Холандия, а не това, че в България има корупция, пробив в системите за сигурност и всички други пороци на политиката, заради които не ни приемат в Шенген", посочи Нинова и попита премиера кое е вярно.

"Продължавам с още една актуална тема - така нареченият шпионски скандал. Г-н Борисов, заявихте: "Аз нищо не знам, научих от медиите". Това изречение поражда поне два въпроса: ДАНС и МВР, които са провели разследването преди то да влезе в Прокуратурата, са пряко подчинени на министър-председателя. Или ДАНС и МВР са ви информирали, защото са на ваше пряко подчинение, или излъгахте българския народ, или двете служби не са ви информирали. Въпросът е защо сте там?", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП завърши декларацията си с думите:

"Свободата няма цвят, ако не се обединим всички срещу мракобесието и диктатурата, които се налагат в страната. Те ще ни отнемат свободата без оглед на цвета, за нея трябва да воюваме всеки ден и заедно".