Премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Брюксел за извънредната среща в Европейската комисия, посветена на миграцията, предложи прилагането на три действия незабавно.

Преди дни пред парламента Борисов предложи 5 решения за мигрантите.

Много ясно съм заявявал винаги, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същите упражнения няколко години за нещо, което би могло да бъде решено бързо от всички държави в ЕС. Страните от Западните Балкани също трябва да бъдат защитени. Има три неща, които да се направят едновременно - незабавна защита на външните граници на ЕС, веднага, призова Борисов.

По неговите думи е необходимо също мигрантите, пристигнали в ЕС, да бъдат върнати там, откъдето са дошли. Той предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Тези три неща трябва да действат заедно и да се направят незабавно, заяви премиерът.

В отговор на въпрос по предложението държавите по външните граници на ЕС да приемат обратно мигрантите, преминали през тях и достигнали вътрешността на Европа, Борисов заяви, че е абсурд това да се случи със задна дата. Със стара дата такова нещо не може да се случи, каза той.

България доказа, че като страна на първа линия може в пълен обем да се справи с миграционната вълна, използвайки всички свои възможности на Гранична полиция, на армията, на предпазните съоръжения, на споразумението с Турция. Като председател на Съвета на ЕС се опитваме и направихме много добри предложения, които бяха приети от болшинството страни, така че да намерим необходимото съгласие между всички, добави той по повод идеите за изменения в правилата от Дъблин и за предоставянето на убежище.