Премиерът Гълъб Донев свиква извънредно съвещание в Министерския съвет след опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. На него ще присъстват министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и представители на всички служби и прокуратурата.

По време на срещата ще бъде анализирана информацията, която е ясна до момента и ще бъдат предприети конкретни действия. 

Опитът за покушение стана вчера около 11.45 часа край софийското село Ковачевци. Взрив избухна пред автомобила на главния прокурор, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София. Заедно с обвинител №1 е пътувало и семейството му. Според разследващите бомбата е била с мощност 3 килограма тротилов еквивалент и e оставила кратер с диаметър 3 метра.

Извършителите са активирали взривното устройство дистанционно. От прокуратурата образуваха производство за терористичен акт.

Говорителката на Иван Гешев - Сийка Милева, пък съобщи, че във връзка с образуваното досъдебно производство от Софийската градска прокуратура, право да разгласяват информация от разследването имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след дадено разрешение от тях и говорителят на главния прокурор и заместник главният прокурор и директор на НСлС - Борислав Сарафов.

"Главният прокурор на Република България Иван Гешев не е давал и няма да дава официално изявления по случая", категорична бе Милева.

Сформиран е щаб, който да се занимава с разследването от страна на МВР.

След атентата за сигурността на главния прокурор и семейството му са предприети допълнителни мерки.