В момента между България и Русия има изключително прагматични, точни, коректни и много делови отношения. Те са взаимноизгодни и равноправни за всяка една от страните. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров след подписването на договор между "Булгартрансгаз" и "Консорциум Аркад" за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница.

Бойко Борисов увери, че шпионският скандал няма да повлияе на отношенията между двете страни и добави, че е оптимист за проекта АЕЦ "Белене". В момента се работи активно за създаването на консорциум. Българската страна ще се постарае максимално бързо да направи преговорите с всички потенциални стратегически инвеститори за проекта.

"Виждам огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект", коментира Бойко Борисов.

Той благодари и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че е успяла да договори и удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". По думите му това ще даде време на България тези 2 000 мегавата да бъдат заменени с нови в една нова централа. В сферата на туризма се работи за пускането на ферибот между Бургас и Новоросийск, добави Борисов.

Министър Мантуров заяви, че от руска страна са подали заявка за строежа на АЕЦ "Белене". Русия е готова да участва в този проект в международен консорциум. "Смятам, че това е един оптимален вариант", каза Денис Мантуров. Русия има интерес да разшири сътрудничеството с България във фармацевтичната промишленост, съобщи Мантуров.

Той допълни, че тази година се отбелязват 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни. Затова Мантуров е благодарен на България за конструктивното взаимодействие и сътрудничество.

Снимка: БТА